wtorek, 17 stycznia 2017

Sernik a la krakowski (zbożowy spód)





Sernik a la krakowski, bo z kratką. Posiada lekko pomarańczowy aromat i do tego jest na bazie zdrowego pełnoziarnistego ciasta. Klasyczna wersja serowa jest naszą ulubioną. Masa jest delikatna i wilgotna, ale również treściwa, jak przystoi na polski sernik :) 


Gorąco zachęcam Wszystkich fanów serników. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy tylko wykazać trochę chęci, poświęcić trochę czasu i sernik będzie udany!


Ten sernik jest idealny na rodzinne okazje, zniknie bardzo szybko
Jeśli chcecie sernik całkowicie bezcukrowy- do masy zamiast cukru użyjcie ksylitolu :)




Spód:
forma ok. 25x32

- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g mąki owsianej
- 50 g mąki teff
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- 150 g masła
- 30 g miodu
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  szczypta soli

Mąki wymieszać ze sobą i przesiać. Dodać proszek do pieczenia, ksylitol i sól. Następnie masło pokrojone w kostkę. Całość posiekać nożem albo zmiksować, aż powstaną okruszki. Dodać miód i jajko. Ponownie zmiksować. Na koniec zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w stosunku 1/3 i 2/3. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Masa serowa:

- 1 kg twarogu tłustego
- 200 g masła
- 8 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru drobnego
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy 

Twaróg należy zmielić co najmniej dwukrotnie. 

Białka oddzielić od żółtek. 

Miękkie masło utrzeć z 1 szklanką cukru na jasną masę- cukier dodajemy partiamy do masła. Wbić po kolei żółtka dodając od razu po kilka łyżek twarogu. Do masy serowej wsypać budyń, kaszę manną oraz wlać sok z pomarańczy.

Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Do ubitej masy wsypać partiami cukier i zmiksować, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Białka dodać do masy serowej w 3 partiach. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników. 

Pieczenie:

2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód formy i ponakłuwać widelce.. Podpiec przez 10 minut w 190 stopniach. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Wylać masę serową. Pozostałe ciasto również rozwałkować. Pokroić w paski i ułożyć na cieście. 

Sernik pieczemy w 160 stopniach przez 65-70 minut. Kruche ciasto musi być rumiane, a masa sernika lekko sprężysta. Po pieczeniu, piekarnik należy uchylić i zostawić w nim sernik do wystygnięcia. 

Zimne ciasto polukrować. 

Gotowe :)













2 komentarze:

  1. Spód rzeczywiście niebanalny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby klasycznie, ale ten pomysł na spód bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń