czwartek, 5 stycznia 2017

Najlepsze wegańskie ciasto czekoladowe



Czekolada jest produktem trochę tajemniczym, ma w sobie to "coś" co czyni z niej produkt wieczny. Ziarna kakowca stosowane były przez Majów, w Europie pojawiły się dzięki Kolumbowi. Z kolei rozpoczęcie uprawy to zasługa plemienia Olmeków pochodzących z Meksyku. Kakao było też obecnie w kulturze Indian....  Z pewnością znacie film "Czekolada"... tam też znajdziecie nawiązanie do tej kultury -matka głównej bohaterki była Indianką ;)


Kakao jest od zawsze i coś czuję, że będzie na zawsze... i to jest bardzo pozytywna myśl. Oby nigdy go nie zabrałko, bo czym wtedy będziemy umilać sobie chłodne i zimowe dni?


Niektórzy ze względu na nietolerancje albo poglądy unikają pewnych produktów. Jeśli stosujesz się do zasad diety wegańskiej możesz bez obaw zrobić to ciacho. Jeśli nie... również :D


Bo ten czekoladowy wypiek to luksusowa wersja murzynka - bardziej wilgotny i mięsisty. Wzbogacony gruszkami i dżemem wiśniowym. Ja już jestem jego fanką. Wypróbujcie, a też zostaniecie :)





Przepis:

- 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej
- 1/3 szkl. mąki orkiszowej pelnoziarnistej
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. mąki ryżowej
- 3/4 szkl. cukru kokosowego*
- 1.5 szkl. mleka roślinnego
- 1/4 szkl. wody gazowanej
- 1/2 szkl.oleju ( np. rzepakowy, ryżowy)
- 4 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżecka naturalnego ekstraktu waniliowego

- 2 gruszki
- 1 słoiczek dżemu wiśniowego

* w wersji bardziej dietetycznej wystarczy użyć ksylitolu lub erytrolu :)

kruszonka: 1/2 szkl. mąki owsianej, 1/3 szkl.płaków owsianych, 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka mleka roślinnego

Każdą mąkę przesiać i połączyć. Dodać suche składniki, tj. cukier, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zamieszać wszystko razem.
W drugiej misce wymieszać mleko roślinne, ocet, ekstrakt waniliowy oraz wodę gazowaną. Wlewać do suchych składników i miksować, aż powstanie jednolite ciasto. 

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. 

Do formy 30x20 wylać 2/3 ciasta, wyłożyć dżem za pomocą łyżeczki - kleksy. Następnie poukładać gruszki pokrojone w kostkę. Wylać resztę ciasta. Posypać kruszonką. 

Ciasto piec w 170 stopniach przez 40 minut. 

Smacznego :)










5 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie, pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a po co tyle różnych mąk? czy można wyrzucić z przepisu ryżową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla różnorodności ;) Orkiszowa daje gluten, pełnoziarnista wartości odżywcze, ziemnaczana mięsistość, a ryżowa lekkość...Ryżową oczywiście możesz zastąpić - wtedy najlepiej dać więcej orkiszowej albo zwykłej pszennej. W domu mam mąkę ryżową, użyłam ją do ciasta, więc automatycznie pojawiła się w przepisie ;)

      Usuń
    2. ok, dzięki za odpowiedź. wiem właśnie, że jak się ma różne rzeczy w szafce to łatwo przychodzi kombinowanie "wrzucę trochę tego, trochę tamtego', ale jeśli się nie ma tych składników, a nie mają one zbyt dużego znaczenia, to dobrze wiedzieć, że nie trzeba ich specjalnie kupować:)

      Usuń