czwartek, 26 stycznia 2017

Ciastka jaglano-bananowe z waniliową nutą




W prostocie tkwi siła - prostota pozwala zaoszczędzić czas, urzeka swoim minimalizmem oraz pozwala siebie szybko zrozumieć ;) Nie warto czasem drążyć tematu, szukać podtekstów czy nadto analizować sytuację. Gdy coś nas dręczy, lepiej przestać o tym myśleć i znaleźć inną rzecz, którą akurat będzie warto zaprzątać sobie głowę...ja polecam pomyśleć o dobrym i zdrowym wypieku! 

Jego przygotowywanie pozwala się zrelaksować i oderwać myśli, oczekiwanie wycisza, a jedzenie to już czysta rozkosz... Dodatkowym plusem tych ciastek jest ich wartość odżywcza, gdyż to samo zdrowie! Kasza jaglana sprawdziła się idealnie, dzięki prażeniu nie jest gorzka, no a banan i orzechy to zawsze udane zestawienie :)



Ciastka jaglano-bananowe: 

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (surowej)
- 1 bardzo dojrzały banan (średniej wielkości)
- 100 ml mleka migdałowego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki zmielonych na mąkę orzechów ziemnych
- szczypta soli
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
- 2 łyżki mąki ryżowej/kukurydzianej.

Kaszę jaglaną uprażyć delikatnie na patelni. Do szklanki wody dolać mleko migdałowe. W tej mieszance ugotować na sypko kaszę, aż wchłonie cały płyn. Ostudzić. 

Do zimnej kaszy dodać banana i wsypać cukier kokosowy. Całość zblendować - masa nie musi być idealnie gładka. Dosypać budyń, makę ryżową/kukurydzianą i zmielone orzechy. Całość dobrze wymieszać. Masa może się trochę kleić, ale powinna być zwarta.
Odstawić do lodówki na 30 minut. 

Z ciasta formować kulki, które należy rozpłaszczyć na papierze do pieczenia. Kształt i wielkość jest bez znaczenia. Ciatka pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach C - u mnie było to ok. 15 minut. 

Gotowe!












7 komentarzy:

  1. Ale pycha! Połączenie bananów z kaszą jaglaną i orzechami jest boskie :) Napisałaś, że orzechy zmielić na mąkę, ale można zastąpić masłem orzechowym, czy koniecznie muszą pełnić rolę mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Tak, jak napisałaś - orzechy mają stanowić element mączny, dodając masło orzechowe masa byłaby zbyt luźna, więc dodatkowa porcja mąki byłaby konieczna :)

      Usuń
    2. Dziękuję :) Muszę wypróbować przepis :D Małgosiu, a pamiętasz ile ciasteczek wyjdzie z proporcji, które podałaś?

      Usuń
    3. U mnie było to 9 sztuk ciastek nie takich małych ;)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł na smaczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem jak smakują, chyba się skusze, tylko mleko migdałowe zastąpie zwykłaym

    OdpowiedzUsuń