sobota, 17 grudnia 2016

Sernik "Śmietankowa kraina"






Pyszna wersja sernika z dodatkiem śmietany. Masa jest kremowa, puszysta i bardzo delikatna. W domu najbardziej przepadamy za masą tradycyjną bez dodatków smakowych, resztę elementów jak polewa, ciasto, musy czy pianki na wierzchu mogę modyfikować do woli. 

Czasem jednak lubię dodawać do masy element, który nie zmienia za bardzo smaku, ale pozytywnie wpływa na strukturę. Tak jest właśnie dodając do masy śmietanę oraz ubijając ser z jajkami. Wykwintność w każdym calu :)Polecam gorąco!


Ciasto:
traydycjna forma prostokątna

- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki owsianej
- 50 g mąki migdałowej ( zmielone migdały)
- 1 jajko
- 125 g masła pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Mąkę przesiać. Dodać sól oraz proszek do pieczenia. Następnie resztę składników. Zagnieść ciasto. Jeśli masa wydaje się być zbyt sucha, wystarczy dodać trochę jogurtu naturalnego.
Ciasto schłodzić w lodówce przez 45 minut. 

Masa serowa:

- 1,2 kg twarogu półtustego
- 400 g śmietany kremówki
- 8 jajek ( 4 całe, 4 oddzielnie)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki soli

Miękkie masło zmiksować przez kilka minut. 4 jajka i 4 żółtka roztrzepać razem. Twaróg zmielić dwukrotnie.
Do masła dodawać stopniowo  cukier puder - w sumie 1 szklanka.
Masę ucierać, aż cukier przestanie być wyczuwalny albo tylko delikatnie i masa zrobi się bardziej puszysta. Następnie do masy należy dodawać po trochu jajek i twarogu
Kremówkę ubić na sztywno. 4 białka ubić na sztywno dodając pod koniec po łyżce pozostałą ilośc cukru pudru - 1/3 szklanki. 
Do masy serowej dodajemy sól oraz miód. Krótko wymieszać. Następnie wsypać opakowania proszku budyniowego. W dwóch partiach ubitą kremówkę i delikatie połączyć. Na koniec ubite białka. Również delikatnie połączyć.

Pieczenie:

Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na spód. Można również formę wylepić. 
Na spód od razu wylać masę serową. 

Sernik pieczemy w 160 stopniach przez ok. 70 minut. Ciasto jest gotowe, gdy przy dotknięciu masy jest ona delikatnie sprężysta, ale palec nie zapada się. 

Odstawić do całkowitego wystudzenia. 
Na zimny sernik wylać polewę czekoladową. 

Polewa:

- 150 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki mleka
- 30 g masła

Do naczynia metalowej należy przeżołyć wszystkie składniki- czekoladę najlepiej połamać na mniejsze kawałki. Całość roztopić w kąpieli wodnej cały czas kontrolując, czy naczynie nie ogrzewa się za szybko.

Smacznego! :) 


















2 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki i z chęcią zjadłabym kawałeczek tego Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Ja również kocham serowe ciacha! Ja za to z chęcią podzielę się wypiekiem ;)

      Usuń