sobota, 31 grudnia 2016

Ostatnie wegańskie śniadanie tego roku ;)




Witam Was serdecznie :)

To ostatni wpis tego roku... Nie czuję się jednak z tego powodu inaczej, Nie jestem też sylwestrową maniaczką ani zwolenniczką noworocznych postanowień. Życie toczy się nieprzerwanie, a nowy rok różni się od poprzedniego tylko jedną cyferką. Jednak dla wielu 31 grudnia ma znaczenie symbolicznie i wyjątkowe - Nowy Rok, to nowy rozdział w życiu...nowy etap. Wielu z nas właśnie w tym czasie dokonuje przemian. Najważniejsza jest jednak ta determinacja i chęć, aniżeli czas ;)

Życzę Nam wszystkich wspaniałego Nowego Roku, żebyśmy w kolejnego Sylwestra mogli przyznać, że rok 2017 był wspaniały oraz wyjątkowy. Wyciśnijmy z tego czasu, jak najwięcej... 

W ostatnim dniu 2016 roku śniadanko musiało być pyszne i błogie... Pyszna pieczona owsianka z owocami i kakao na mleku kokosowym, do tego film i sylwestrowy dzień mogę uznać za dobrze ropoczęty ;)



Pieczona owsianka kokosowa z owocami:
1 porcja

- 35 g płatków owsianych*
- 200 ml wody
- 1 łyżka erytrolu
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 małego jabłka

- 1 łyżka kakao + 1 łyżka erytrolu
- 1 kiwi
- 1 brzoskwinia z syropu ;)

* Jeśli chcecie uczynić owsiankę bezglutenową, to sięgnijcie po płatki owsiane bezglutenowe :)

Płatki owsiane zalać 150 ml wody  i mlekiem. Dodać erytrol i sól. Od momentu zagotowania należy gotować przez ok 7 minut, aż płatki napęcznieją i płyny trochę zgęstnieją. W 50 ml rozpuścić budyń i dodać do owsianki. Gotować przez 2 minuty. Dodać jabłko pokrojone na małe kawałki. 

Owsiankę przełożyć do małego naczynia żaroodpornego. 
Piec w 170 stopniach przez 12-15 minut, aż na wierzchu zrobi się delikatna skorupka.

Dla urozmaicenia dodałam kiwi oraz brzoskwinię, całość posypałam kakao z erytrolem. 

Gorąco polecam!
Pieczone owsianki są the best :D














1 komentarz:

  1. Takie śniadanie to doda nam energii na cały dzień:)

    OdpowiedzUsuń