środa, 21 grudnia 2016

Tort marchewkowy z kajmakiem, kremem i bakaliami.







Korzenne ciasta najlepiej smakują w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nie odbierajmy sobie tej przyjemności i przygotujmy ciasto, które w pełni wykorzystuje produkty tego właśnie czasu :)Orzechy, kajmak, bakalie, cynamon - w tym cieście przewijają się te smaki. Gwarantuję, że ich połączenie to strzał w dziesiątkę :)


Ciasto marchewkowe:
tortownica 24 cm

- 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej + 2 łyżki do bakalii
- 1 szklanka startej marchewki
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki pokrojonego ananasa
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli

Jajka zmiksować z cukrem.
Mąkę przesiać. Dodać cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz sodę.
Rodzynki, orzechy, ananasa oraz wiórki kokosowe włożyć do jednej miski. Dodać 2 łyżki mąki.

Do zmiksowanych na jasną masę jajek wsypać mąkę. Następnie dodać startą marchewkę oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Na koniec bakalie i delikatnie wymieszać.

Ciasto piec w 170 stopniach w tortownicy o śr. 24 cm przez 45-55 minut, aż ciasto będzie zrumienione i suche w środku.
Odstawić do wystudzenia:

Kruche ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżka miodu
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 60 g masła
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli

Mąkę przesiać. Dodać pozostałe składniki, w tym masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt suche, wystarczy dodać trochę zimnej wody. Kulę ciasta schłodzić przez 30 minut.

Rozwałkować i wykroić koło o średnicy 25 cm ( podczas pieczenia ciasto się troche skurczy). Upiec na złoty kolor w 180 stopniach, ok.12-15 minut.

Krem waniliowy:
- 800 ml mleka
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g mąki orkiszowej
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 80 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru

+ 1/3 szklanki kajmaku + 100g sera kremowego naturalnego

Laskę przekroić i wyciągnąć zairenka. 600 ml mleka zagotować wraz z ziarenkami całą laską, cukrem pudrem oraz dolać też ekstrakt waniliowy . W 200 ml wymieszać skrobię oraz mąkę orkiszową. Do gotującego się na małym ogniu mleka dolewać stopniowo mieszankę skrobiowo-ziemniaczaną. Cały czas mieszać. Na koniec masło. Mieszać, aż masło się rozpuści.

Kajmak zmiksować z serkiem.

Składanie:

Ciasto marchewkowe przekroić na pół.
Na spód wyłożyć masę kajmakową ( jest to cienka warstwa), krem waniliowy, kruche ciasto, krem waniliowy,ciasto marchewkowe. Wierzch posmarować resztą masy waniliowej. Posypać orzeszkami.

Smacznego!























1 komentarz:

  1. Pięknie się prezentuje :) Ciasta marchewkowe bardzo lubię, ale takiego przekładanego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń