czwartek, 29 grudnia 2016

Kakao na orzechowym mleku macadamia




W życiu najważniejszy jest umiar. Z reguły osoby zdrowe powinny spożywać każdą grupę produktów bez specjalnych eliminacji, gdyż wtedy łatwiej jest zapanować nad zachciankami, mentalnym spokojem oraz zdrowiem, gdyż dieta bogata w różnego rodzaju produkty, jest też bogatsza w składniki odżywcze. 


Dorośli jednak mają dość spory problem z trawieniem laktozy, co wynika z braku enzymu o nazwie laktaza. Z tego powody rzadziej siegają po krowie mlekuo i rezygnują z owsianek, kaszek, płatków, napojów mlecznych i mojego ulubionego kakao. 


Jest na to rada! Mleka roślinne.... wiem, że wiele ludzi ma problem z ich smakiem, które różni się od tego tradycyjnego. Sama przetestowałam wiele wersji- kokosowe, owsiane, ryżowe, sojowe, orzechowe. Przepadam za wersjami smakowymi- sojowe tak, ale tylko waniliowe. Ryżowe jest dla mnie zbyt wodniste, orzechowe i migdałowe są za to pyszne! Do kakao idealne, bo przecież czekolada i orzech to wspaniałe połączenie.

Z firmami też bywa różnie. Niektóre dodają bardzo dużo cukru, syrop glukozowy czy maltodekstrynę. Przy wyborze należy zwracać uwagę na etykietę. Z czystym sumieniem polecam mleka marki AMANDIN, które są bardzo smaczne, mają prosty smak a nawet nietypowe propozycje smakowe ( to dla tych bardziej otwartych) jak napój konopny czy z ziaren Teff. W napoje tej marki możecie zaopatrzyć się w hurtowni VEGAMARKET



Kakao na napoju macadamia:

- 1 kostka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka syropu klonowego
- 50 ml napoju z orzechów macadamia ( mocno schłodzone)
- szczypta soli

Kakao, sól i syrop klonowy wymieszać w 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować. Dolać mieszankę kakową i kostkę czekolady. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając.

Schłodzone "mleko" z orzechów macadamia ubić na pianę za pomocą blendera z trzepaczką albo w spieniacziu do mleka. Piankę ułożyć na wierzchu napoju kakaowego. 

Firma Amandin wypuściła na rynek właśnie to mleko, które idealnie udaje mleko krowie. Oprócz naprawdę pysznego smaku, pieni się tak samo jak zwykłe umożliwijąc przygotowanie cudownej pianki.

U mnie pianka już trochę opadła, ale to ze względu na zbyt długie oczekiwanie po przyrządzeniu i małe problemy sprzętowe ;)

Gorąco zachęcam do próbowania napojów roślinnych! :)

Meg.



3 komentarze:

  1. Muszę spróbować :) Czy kakao powinnam wziąć ciemne (np. Krugera, bo takie mi zostało po świątecznych wypiekach), czy raczej słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tradycyjne ciemne kakao :)

      Usuń
  2. Ciekawa jestem tego mleka, bo nigdy nie próbowałam z makadamii ;)

    OdpowiedzUsuń