czwartek, 6 października 2016

Wieniec drożdżowy z owocami leśnymi




Lato już zdecydowanie za nami. Jesień, nie ta złota, zawitała w moim mieście. Nostalgia lekka dopada, którą leczę jeszcze letnimi smakami. W warzywniaku widziałam truskawki i nawet jagody, dlatego uznałam, że warto dodać przepis na moje drożdżowe wieńce jeszcze teraz.

Ciasto jest bardzo uniwersalne, idealne właśnie do zawijanych wypieków. Zamiast świeżych jagód możecie użyć dżemu jagodowego albo w wersji jesiennej powideł śliwkowych.

Zachęcam do wypróbowania tego przepisu na ciasto drożdżowe- znajdziecie w nim składnik, który nadaje ciastu miękkości :)


Wieniec drożdżowy: 
- z tego przepisu wyjdzie Wam jeden duży wieniec albo dwa mniejsze 

- 550 g mąki orkiszowej jasnej*
- 1 jajko 
- 1 żółtko
- 100 g jogurtu naturalnego**
- 200 ml mleka
- 30 g drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g roztopionego masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sczypta soli

+ 60 g masła rozpuszczonego
+ 4 łyżki cukru trzcinowego/białego (płaskie)
+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
+ jagody, truskawki, maliny (miałam ok. 450 g owoców)

Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru i wymieszać, aż się rozpuszczą. Dosypać 2 łyżki mąki oraz dolać 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut do podrośnięcia. 

Jajko i żółtko zmiksować chwilę z cukrem. Dodać jogurt, pozostałe letnie mleko i ponownie wymieszać. Następnie należy wsypać przesianą mąkę, sól oraz dorzucić rozczyn drożdżowy. Wszystko wyrabiać ręcznie albo mikserem. Gdy ciasto już się połączy należy dodać sok z cytryny, olej oraz masło. Wyrobić elastyczne ciasto - powinna powstać kula. Odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut - ciasto musi podwoić swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Rozwałkować, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Wysypać po całości owoce. U mnie jedna wersja czysto jagodowa, druga przede wszystkim z truskawkami. Jeśli robicie dwa wieńce, to masło, cukier i mąkę ziemniaczaną należy podzielić- wychodzi wtedy po 1 łyżce mąki, 30 g masła i 2 łyżkach cukru na jeden wieniec :)

Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć po długości przez środek zostawiając jedną końcówkę w całości - bez przecięcia. Przeplatać ze sobą te dwa rulony i całość uformować w kształt koła. 

Wieniec odstawić do podrośnięcia na 20 minut w formie, w której będzie pieczony.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok.40 minut do złotego koloru w przypadku jednego wieńca. Jeśli zrobiliście dwa mniejsze wieńce to czas pieczenia wynosi ok. 25 minut -u mnie właśnie tyle było. Wiele zależy od piekarnika. Ważny jest złocisty kolor i dopieczenie ciasta w środku :)

* możecie oczywiście zastąpić zwykłą pszenną
** temp.pokojowa

Smacznego :)














2 komentarze: