sobota, 22 października 2016

Pleśniak z gruszkami ( bez pszenicy) - pyszna wersja :)





Gruszki, gruchy, gruszeczki - niech królują na naszym stole :) W pleśniakowej czy skubańcowej wersji są idealną słodką propozycją.

 Kruche spody są bardzo wdzięczne w kwestii mącznych eksperymentów- zdecydowanie łatwiej w nich zastąpić mąkę pszenną innymi wersjami bez utraty smaku. Dlatego uznałam, że warto się podzielić tym przepisem. 

Na spodzie cienka warstwa powideł, która mogła być jednak trochę większa, ale nie wszystko da się przewidzieć... Na szczęście gruszki smakowo nadrobiły bardzo dużo :)


Pleśniak z gruszkami: 
forma ok. 36 x 24

- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki owsianej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 4 żółtka
- 250 g masła
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1/3 szklanki cukru pudru/ ksylitolu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao

- duży słoik powideł
- 600 g gruszek

- 4 białka
- 1/3 szklanki cukru drobnego
- szczypta soli

Mąki przesiać i wymieszać z solą, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone zimne masło, żółtka, miód oraz jogurt. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. 2 części- 1 białą i ciemną schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Drugą białą włożyć do zamrażalnika. 

Gruszki pokroić w kostkę. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i zmiksować, aż cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozwałkować jasne ciasto. Ponakłuwać i posmarować powidłami. Poukładać gruszki. Pokruszyć ciemne ciasto. Wyłożyć białka i zetrzeć zmrożone jasne ciasto. 

Piec w 180 stopniach przez 45-55 minut, aż ciasto będzie złociste. 
Posypać cukrem pudrem albo polać lukrem :)

Gotowiutkie :D















2 komentarze: