niedziela, 16 października 2016

Orzechowe praliny z morelami





Żadnych sztucznych dodatków, żadnych zagęszczaczy, żadnych ulepszaczy i słodzików... prawdziwy smak orzechów i naturalnej słodyczy w postaci moreli i daktyli. 

Masa tylko trójskładnikowa, smak za to niezwykle bogaty i złożony. Praliny mają soczystą strukturę - jedne obtoczone w mące kokosowej, drugie w gorzkiej czekoladzie. Równie dobrze możecie użyć kakao, pudru orzechowego, wiórków kokosowych, pokruszonych ciasteczek zbożowych - ogranicza Was tylko wyobraźnia.

Kolejnym plusem pralinek jest szybkość i łatwość przygotowania oraz brak pieczenia. Wystarczy odstawić do lodówki na kilka godzin i... zdrowe trufle bakaliowe są gotowe :)



Trufle orzechowo-morelowe:

- 60 g daktyli
- 60 g suszonych moreli niesiarkowanych ( alfa-koszyk )
- 100 g orzechów brazylijskich ( alfa-koszyk )
- 2 płaskie łyżki mąki kokosowej/orzechowej
- kilka sztuk suszonej żurawiny

+ czekolada gorzka rozpuszczona z odrobiną wody i oleju kokosowego


Daktyle i morele suszone zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 minut. Odcedzić i całkowicie ostudzić. Wodę zostawić. Większe orzechy przekroić. Wlożyć do blendera - takiego z misą i ostrzem. Dodać daktyle i morele. Masę zmiksować na gładko- malutkie kawałki orzechów mogą oczywiście zostać, ważne żeby masa była w większości jednolita. Dodać mąkę kokosową albo orzechową oraz suszoną żurawinę. Jeśli masa jest zbyt sucha, to wystarczy dodać 1-2 łyżki wody od owoców. Formować kule i obtaczać w mące kokosowej,w czekoladzie albo w innych dodatkach. Odstawić do lodówki, aby czekolada ponownie stężała. Jeśli obtaczacie w suchych składnikach, to trufle są od razu gotowe do spożycia :)















3 komentarze:

  1. Tego typu pralinki to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie praliny, że... mniam :) Najlepsze są te naturalne slodycze :)

    OdpowiedzUsuń