niedziela, 2 października 2016

Miechunka -złota jagoda (Bioindygo)




Różnorodność zastosowania owoców w dzisiejszych czasach jest niebywała. Do łask wracają odmiany owoców, które kiedyś można było na co dzień znaleźć w bliskim otoczeniu. Kto by pomyślał,że dziś będziemy zajadać suszone owocy morwy białej, której drzewo rosło obok mnie i nie pomyślałam wtedy o wykorzystaniu jej owoców. Podobnie z mirabelką, aronią, porzeczkoagrestem, czy miechunką, której poświecam ten post.

Miechunka nazywana jest też złotą jagodą albo jagodą Inków. Suszone owoce są ciemne, przypominające z wyglądu rodzynki. Przed zerwaniem wyglądają jak pomarańczowe lampiony ukrywające w sobie małą jagodę. Niegdyś niezrywane, a uprawiane raczej dla celów ozdobnych. Dziś owoce te stosowane są w kuchni w postaci suszonej. Co się w nich kryje i jak smakują te od Bioindygo? Wszystko poniżej :)


Pochodzenie i uprawa:
Miechunka peruwiańska, bo tak brzmi jej pełna nazwa wywodzi się z Peru, ale doceniona była już przez Inków. Obecnie dziko rośnie w górskich terenach albo uprawiana jest w krajach azjatyckich i Ameryce Południowej. Można ją także uprawiać w doniczce w domowym zaciszu :) Dojrzałe owoce miechuki zrywa się wraz z kielichem na przełomie sierpnia i września. Suszy się cały owoc wraz z tym lampionem.

Właściwości:
Miechunka to skarbnica składników odżywczych. Bogata w witaminę C oraz żelazo. Dzięki temu połączeniu, żelazo jest bardzo dobrze przyswajalne - pierwiastek ten potrzebuje witaminy C w celu odpowiedniej absorpcji przez organizm. Ponadto podobnie jak w przypadku marchewki, w miechunce znajdziecie sporą dawkę witaminy A, która wzmacnia Wasz wzrok.

Idealnie oczyszcza organizm i działa przeciwzapalnie. Zajadać miechunkę dostarczacie sobie flawonoidy neutralizujące wpływ wolnych rodników na nasz organizm. Ponadto substancje są obrońcami przeciw nowotworom i chorobom układu krążenia.

W tym mały owocu ukrywa się spora dawka błonnika, witaminy B oraz fosforu. Pozytywnie wpływa na układ moczowy oraz przemianę materii.

Zastosowanie i smak:

Suszony owoc miechunki ma podwójnie złożony smak- na początku kwaskowość kończąca się słodyczą. Można to porównać do połączenia agrestu z ananasem. Elementem umilającym konsumpcję są małe chrupiące cząstki. Miechunka jest mięciutka i idealna na raz!

Suszone owoce stanowią idealną przekąska samą w sobie, jak również jako dodatek do deserów, czy ciast, takich jak babki, keksy, muffinki, a nawet do sernika zamiast rodzynek. Idealnie będą się nadawać do bakaliowych ciastek kruchych czy włoskich cantuccini :)
Ponadto ze świeżych owoców miechunki można wyczarować wspaniałe dżemy, nalewki czy syropy.

Po prostu owoc idealny!

Pamiętajcie jednak, że nie każdy suszony owoc jest sobie równy.
Bardzo dobrej jakości miechunkę znajdziecie w sklepie BIOINDYGO :)

Niespodzianka:
Dokonując zakupów w sklepie z hasłem kulinarnewyskoki5 uzyskacie 5% rabatu :)



Źródło











1 komentarz: