sobota, 1 października 2016

Lniany baton kokosowy (bez zbóż) - 100% superfood






Co powiecie na zdrową propozycję w postaci batona bogatego w zdrowe tłuszcze i białko roślinne? Do tego jest smacznie, zdrowo i bez pieczenia! Dzięki pominięciu obróbki termicznej baton zachowuje 100% swoich właściwości odżywczych. Coś specjalnego dla miłośników kokosa :) 

Baton składa się głównie z mielonego siemienia złocistego, które w smaku jest delikatniejsze oraz mąki kokosowej. Do tego podkręcająca smak przyprawa w postaci KARDAMONU, który dobrej jakości możecie nabyć TUTAJ

Zapraszam do przepisu :)



Lniany baton kokosowy:

- 60 g zmielonego siemienia złocistego
- 60g mąki kokosowej
- 20 g zmielonych wiórków kokosowych
- 30 g miodu
- 20 g oleju kokosowego
- 50 g daktyli + 100 ml wrzątku
- dwie szczypty kardamonu
- 2 łyżki zmielonych orzechów brazylijskich - np. takich
- 1 łyżka mleka kokosowego - gęsta część
- stewa/erytrol- ewentualnie, wg smaku*

Orzechy brazylijskie namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Następnie namoczone orzechy zmiksować z mlekiem kokosowym oraz miodem.
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Odcedzić i rozdusić za pomocą widelca.
Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. 

Mąkę kokosową wymieszać z siemieniem lnianym, wiórkami oraz kardamonem. Dodać pozostałe składniki. Masa powinna być zwarta, ale niezbyt sucha. Jeśli za bardzo się sypie,to wystarczy dodać odrobinę mleka kokosowego. Z kolei przy zbyt klejącej strukturze wystarczy dosypać trochę siemienia lnianego.

Formemkę obojętnie jaką, wystarczy jakieś pudełko - wyłożyć papierem do pieczenia. Do tej foremki wyłożyłam masę i bardzo mocno przyklepałam. 
Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. 

Gotowe :)

Smacznego!

* wystarczy dodać do suchych składników. W przypadku erytrolu polecam 2 łyżki. Użycie stewii zależy od jej rodzaju, jaki posiadacie.
















6 komentarzy:

  1. Super te batony, muszę kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym mogę zastąpić mąke kokosową ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zmielonymi wiórkami kokosowymi, aby smak kokosa pozostał :)

      Usuń
  3. a czy google mozna cie jeszcze jakos obserwowac masz profil na FB????bo szukam ale nigdzie nie moge znalezc???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) mam profil na facebooku od niedawna dopiero - oto link

      https://www.facebook.com/kulinarnewyskoki/

      Niedługo też dodam odpowiedni gadżet na blogu odsyłający do fanpage'a na fb :)

      Usuń
    2. dzieki juz dodalam i bede obserwowac -tak dodaj jak najszybciej tu na bloga FB

      Usuń