niedziela, 30 października 2016

Bajaderka z płatkami kukurydzianymi i bakaliami




Bajaderka jest dość znanym przepisem, często jednak w formie kulek albo w postaci bomb. W cukierniach stanowi to mieszankę resztek ciast i różnych dodatków, które u mnie nie budzą zaufania. 

Co innego w przypadku domowego ciasta. Możecie użyć "nieudanego" biszkoptu, niezjedzonych ciastek, resztek od ciasta, czy nawet upiec biszkoptowe ciasto specjalnie do zrobienia bajaderki. Gwarantuję, że nie pożałujecie.

 Ciasto ma cudowną strukturę, gładkie i kremowe wnętrze z mocą bakalii oraz kruchy spód. Smakuje jak najlepszej jakości czekolada bakaliowa z kruchymi ciasteczkami. Mam nadzieję, że Was przekonałam :)


Kruchy spód:
forma ok. 35x23cm

- 200 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki żytniej 720
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki gryczanej
- 200 g masła
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 duże żółtko*

Mąkę przesiać wraz z solą i cukrem pudrem. Dodać masło i całość posiekać nożem albo zmiksować mikserem, aż powstanie kruszonka. Wbić jajko i zagnieść kruche ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dodajcie trochę zimnej wody. Ciasto uformować w formę prostokątu, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Schłodzony spód rozwałkować i wyłożyć formę do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-35 minut - na złoty kolor. Ciasto wyciągnąć i ostudzić

* w przypadku małych jajek, użyjcie dwóch żółtek

Bakalie z płatkami:

- 70 g płatków kukurydzianych
- 60 g miodu
- 100 ml mleka
- 100 g bakalii ( u mnie rodzynki, żurawina, skórka cytrynowa i pomarańczowa)
- 20 g masła

Na patelni rozpuścić miód z mlekiem oraz masłem. Dorzucić bakalie i podmsażyć je w tej mieszance. Następnie trochę pokruszone płatki kukurydziane. Dobrze wymieszać. Przełożyć do miski i ostudzić.

Masa do bajaderki:

- 700 g ciasta biszkoptowego
- 120 g masła
- 100 g czekolady deserowej
- 150 ml mleka*
- 250 g dżemu wiśniowego
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki rumu**

+ powyższa mieszanka płatków i bakalii.

Masło roztopić z kakao,mlekiem, rumem i czekoladą. Ostudzić-może być letnie.
Biszkopt/miękkie ciasto pokruszyć na kawałki różnej wielkości. Dodać wszystkie składniki oraz mieszankę bakalii i płatków kukurydzianych. Całość zagnieść rękami, aby płynne składniki dobrze połączyły się z biszkoptem i płatkami.
Całość powinna być zbita, ale mokra. 
Masę wyłożyć na kruche ciasto

* polecam je zagotować i ostudzić- ważne, że dla osób, które nie mogą pić surowej mleka.
** można zastąpić innym smakowym alkoholem.

Polewa czekoladowa:

- 100 g czekolady deserowej
- 30 ml słodkiej, płynnej śmietany 12%
- 1 łyżka cukru pudru
- 30 g masła
- 1 łyżka kakao

W garnku podgrzać masło,śmietankę, cukier puder oraz kakao. Gdy masło się rozpuści, należy dodać połowę czekolady. Następnie drugą połową. Delikatnie rozpuszczać na małym ogniu- chociaż najlepiej po rozupuszczeniu masło w kąpieli wodnej. 
Wylać polewę na ciasto i odstawić do stężenia. 

Całość stanowi przepyszne ciasto - kakaowe, owocowe i lekko alkoholowe.
Pyszności! :)
















1 komentarz: