niedziela, 11 września 2016

Lody sernikowe z bakaliami (bez jajek)




Lato nas nie opuszcza - na szczęście! Niech trwa, niech trwa :)
Korzystajmy z uroków tej pory roku także kulinarnie, lody więc sprawdzą się idealnie.

Niestety w sklepach możemy z reguły dostać słabe podróbki naturalnych lodów. Dlatego zachęcam do własnego ich przygotowania. Dla tych bez sprzętu ten przepis będzie idealny.

Lody domowe biją na głowę te gotowe. Smak jest niesamowity, a wzbogacenie twarogiem i bakaliami daje jeszcze jednego smakowego kopa :D



Lody sernikowe z bakaliami:

- 200 g twarogu tłustego/półtłustego
- 200 ml mleka 
- 300 g kremówki
- 100 g bakalii
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 5 łyżek cukru białego

Ser zblendować z mlekiem oraz cukrem białym i waniliowym. 
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej w dwóch partiach i dobrze zmiksować. 
Masę włożyć do zamrażalnika. 
Po 30 minutach wyciągnąć i masę ponownie zmiksować - 2 minuty. Odstawić do zamrażalnika.
Czynność powtórzyć jeszcze 2 lub 3 razy - zależy od Waszego czasu i chęci ;)

Przed podaniem wyciągnąć chwilę wcześniej z zamrażalnika, lody będzie łatwiej nakładać. 

Smacznego i udanej niedzieli :)












5 komentarzy:

  1. jadłam raz sernikowe lody, smakowały pysznie! chyba - korzystając z tej cudnej, jesiennej aury - zrobię jeszcze domowe lody wg Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się, że biją o głowę, a nawet dwie :) chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie lody to ja nawet zimą mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis, moje smaki, chętnie wypróbuję, pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń