wtorek, 6 września 2016

FIT Krajanka jaglana z daktylami




Wiem, że moja kranka bardziej przypomina wersję słoną, coś na wzór tosta z serem żółtym, ale tym nie jest :D Zapewniam, że smak rekompensuje wygląd do potęgi trzeciej. 

Zdrowa propozycja krajanki - idealna jako przekąska do pracy albo szkoły. 

Smak spodu można modyfikować wg uznania - za każdym razem nowe doznania smakowe :)

Zapraszam do zapoznania się ze składnikami, które w 100% są tzw. superfood, ale nie tym przereklamowanym ;)


Krajanka jaglana z daktylami i jabłkiem
u mnie tortownica 22 cm

- 400 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (u mnie złociste)
- 2 łyżki miodu (płaskie)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 30 ml octu jabłkowego
- 50 ml soku jabłkowego

+ 2 słodkie jabłka starte na tarce - wycisnąć z nich 30 ml soku do spodu
+ 60 g daktyli

Olej kokosowy rozpuścić z miodem. Ostudzić.
Wlać do kaszy i dobrze rozdusić. 
Następnie dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Masa powinna być zwarta, ale może się lekko kleić. Jeśli masa jest zbyt płynna, wystarczy dosypać trochę mąki albo siemienia. Natomiast w przypadku zbyt dużej suchości wystarczy dolać soku jabłkowego :) Wszystko zależy od ugotowanej kaszy jaglanej.

Wyłożyć na spód formy. Na wierzch dodać pokrojone drobno daktyle, a na nie starte jabłka. Owoce powinny przykryć całość formy. 

Piec w 160 stopniach przez ok. 40 minut. 


Uwagi: smak spodu można modyfikować dodając zamiast mąki kokosowej np. zmielone orzechy ziemne, laskowe albo migdały. Ponadto super sprawdzi się cynamon oraz w wersji czekoladowej kakao. Zamiast daktyli można użyć innych suszonych owoców albo zrobić ciekawą mieszankę. 


Krajanka gotowa :)
Smacznego!







2 komentarze:

  1. Kasza jaglana jest idealna do ciast! Często wykorzystuje ją do mojego ulubionego ciasta jaglanego ala brownie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i zdrowo, oto chodzi :)

    OdpowiedzUsuń