wtorek, 6 września 2016

FIT Krajanka jaglana z daktylami




Wiem, że moja kranka bardziej przypomina wersję słoną, coś na wzór tosta z serem żółtym, ale tym nie jest :D Zapewniam, że smak rekompensuje wygląd do potęgi trzeciej. 

Zdrowa propozycja krajanki - idealna jako przekąska do pracy albo szkoły. 

Smak spodu można modyfikować wg uznania - za każdym razem nowe doznania smakowe :)

Zapraszam do zapoznania się ze składnikami, które w 100% są tzw. superfood, ale nie tym przereklamowanym ;)


Krajanka jaglana z daktylami i jabłkiem
u mnie tortownica 22 cm

- 350 g ugotowanej kaszy jaglanej- lekko rozgotowanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (u mnie złociste)
- 20 g jogurtu typu skyr albo np. roślinnego (bardzo lubię kokosowe)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
- 20 ml octu jabłkowego
- 30 ml soku jabłkowego

+ 2 słodkie jabłka starte na tarce - wycisnąć z nich 30 ml soku do spodu
+ 60 g daktyli

Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić.
Wlać do kaszy i dobrze rozdusić- drobinki kaszy powinny zmięknąć.
Następnie dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Masa powinna być zwarta, ale może się lekko kleić. Jeśli masa jest zbyt płynna, wystarczy dosypać trochę mąki albo siemienia. Natomiast w przypadku zbyt dużej suchości wystarczy dolać soku jabłkowego :) Wszystko zależy od ugotowanej kaszy jaglanej.

Wyłożyć na spód formy. Na wierzch dodać pokrojone drobno daktyle, a na nie starte jabłka. Owoce powinny przykryć całość formy. 

Piec w 160 stopniach przez ok. 40 minut. 


Uwagi: smak spodu można modyfikować dodając zamiast mąki kokosowej np. zmielone orzechy ziemne, laskowe albo migdały. Ponadto super sprawdzi się cynamon oraz w wersji czekoladowej kakao. Zamiast daktyli można użyć innych suszonych owoców albo zrobić ciekawą mieszankę. 


Krajanka gotowa :)
Smacznego!







2 komentarze:

  1. Kasza jaglana jest idealna do ciast! Często wykorzystuje ją do mojego ulubionego ciasta jaglanego ala brownie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i zdrowo, oto chodzi :)

    OdpowiedzUsuń