sobota, 17 września 2016

FIT Ciastka a la pieguski - 3 x bez :)





Zakochałam się w tych ciastkach od razu. Z kilku powodów:

- są po prostu pyszne
- są zdrowe
- są słodkie
- są bezglutenowe, bezmleczne i bezcukrowe
- są szybkie
- są łatwe

Po prostu ciacha idealne. Koniecznie do zrobienia :D



Kruche ciasteczka bezglutenowe:

- 100 g mąki kukurydzianej
- 40 g proszku budyniowego o smaku waniliowym
- 60 g mąki gryczanej niepalonej/jaglanej/ryżowej/owsianej (bezglutenowej)*
- 50 g mąki migdałowej
- 50 ml oleju rzepakowego/masła klarowanego
- 30 g oleju kokosowego
- 1 jajko + 1 żółtko
- 30 g miodu
- 60 g erytrolu/ksylitolu
- 3 łyżki mleka ( użyłam sojowego waniliowego)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- garść rodzynek i posiekanej gorzkiej czekolady ( ilość wg uznania)

Miód rozpuścić z olejem kokosowym i masłem klarowanym. Jeśli używacie oleju rzepakowego, to miód podgrzać tylko z olejem kokosowym. 

Wszystkie mąki przesiać. Wymieszać z sodą oczyszczoną, erytrolem i solą. 
Dodać jajko, żółtko, esktrakt oraz oleje z miodem. Wymieszać. Następnie dodać mleko i wymieszać. Na koniec dodatki w postaci rodzynek i czekolady.

Masa powinna mieć lekko klejącą konsystencję, ale zwartą, powinno dać się ją formować w jakiś kształt, coś na wzór plasteliny :)
Jeśli ciasto jest za luźne - dosypać trochę mąki. Jeśli zbyt zbite i suche- trochę mleka.
Masę odstawić do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto będzie jeszcze bardziej zwarte. 

Ciastka pieczemy na dużej blasze albo w foremce z płaskimi krążkami. Należy w dłoniach formować kulki, a następnie je spłaszczyć. 
Piekarnik nagrzany do 175 stopni. Czas pieczenia 10-15 minut, w zależności od wielkości ciastek - po prostu na złoty kolor :)

* wybór mąki należy do Was - ja użyłam mąki gryczanej i ryżowej :)

















11 komentarzy:

  1. Jak ja lubię zjeść coś słodkiego i wiedzieć, że to jest zdrowe dla mojego organizmu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasteczka i pewnie dobrze się przechowują, chociaż wątpię, aby to było potrzebne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj takie ciasteczka mogłabym zajadać na drugie śniadanko! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również z chęcią bym konsumowała takie słodycze codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja. Ciasteczka wyglądają naprawdę bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ fajny przepis! uwielbiam takie kulinarne eksperymenty więc na pewno przetestuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Są przepyszne!! Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/13/salatka-z-marynowanym-ogorkiem-i-fasolka-szparagowa/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Myślisz, że użycie jednego rodzaju mąki zamiast ich mieszanki coś zmieni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda z mąk ma swoje zastosowanie - migdałowa nadaje smaku i trochę wilgoci, kukurydziana nadaje kruchości a gryczana właściwości odżywczych - można ją w całości wymieniać z owsianą, ryżową, jaglaną itp. :) Nie rezygnowałabym jednak z budyniu, ponieważ jest on na skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej, które mają właściwości lepiące i do tego aromat waniliowy :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń