wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciasto "Piaski pustyni"




Mamy pełen sezon na brzoskwinie, morele, nektarynki. Owoce te idealnie pasują do orzechów oraz karmelu. Nie bez powodu też często podawane są karmelizowane brzoskwinie z lodami albo kremem custard. Ja tym razem dodałam te przepyszne owoce do ciasta mojego pomysłu. Nazwę zawdzięcza swoim kolorom. Wypiek jest złożony,składa się z kilku warstw, które razem tworzą przepyszną całość. "Piaski pustyni" to kruchy miodowy blat, karmel z dodatkiem daktyli, brzoskwinie, krem waniliowy oraz biszkopt orzechowy. Polecam! :)



Ciasto miodowe:
(forma 32x22)

- 200 g mąki orkiszowej ( można dodać też trochę kukurydzianej, jaglanej albo  ryżowej)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Mąkę orkiszową wymieszać z ziemniaczaną, sodą, cukrem pudrem oraz solą. Dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto. Jeśli ciasto zbyt się kruszy, to należy dodać żółtko. Jeśli jest zbyt klejące, wystarczy podsypać trochę mąką. 

Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
Rozwałkować i przełożyć do formy. Piec w 180 stopniach przez 10 minut - blat ma być złocisty.
Wystudzić.

Karmel daktylowy:

- 100 g daktyli
- 1 łyżka miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 350 ml mleka
- 50 ml kremówki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

300 ml mleka przelać na patelnię z grubym dnem wraz z miodem, cukrem, masłem oraz kremówką. Gotować na małym ogniu przez 8 minut. 

Daktyle zaparzyć i odstawić na 10 minut. Odcedzić. Rozdusić widelcem. Dodać do karmelu. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje - ok. 10 minut. Powinna konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe albo sos karmelowy do polewania lodów ;) Jeśli po 10 minutach masa nadal jest dość płynna, wystarczy dłużej pozostawić na ogniu.
W pozostałych 50 ml mleka rozpuścić skrobię ziemniaczaną. Dodać do karmelu. Szybko mieszać,aby nie powstały grudki.Odstawić do wystudzenia. 

Biszkopt orzechowy:

- 4 jajka
- 70 g cukru drobnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g mąki z orzechów włoskich (zmielone orzechy)
- 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- szczypta soli

Mąkę orkiszową wymieszać z mąką orzechową oraz proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z solą. Następnie dodawać partiami cukier. Gdy masa będzie błyszcząca dodać po kolei żółtka. Na koniec przesiać mąkę orkiszową i orzechową. Delikatnie wymieszać za pomocą trzepaczki starając się wykonywać okrężne ruchy,aby napowietrzyć masę. Przełożyć do formy o wymiarach 32x22cm.
Piec w 170 stopniach przez 20-25 minut- cel to złotobrązowy odcień. Uchylić drzwi piekarnika i zostawić na kilka minut. Dopiero następnie wyciągnąć całkowicie z piekarnika. 


Krem waniliowy:

- 800 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki pszennej
- 70 g masła 

700 ml zagotować z połową cukru zwykłego i waniliowym. Do drugiej połowy cukru dodać pozostałe mleko, żółtka oraz obie mąki. Zmiksować na gładką i jaśniejszą masę - kilka minut. Gotujące się mleko ściągnąć z kuchenki. Wlać masę cały czas dobrze mieszając. Z powrotem przełożyć na kuchenkę i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Dodać masło i wymieszać. Przykryć folią i odstawić do wystudzenia. 


Przekładanie:

- Blat miodowy
- Karmel daktylowy
- 3 brzoskwinie pokrojone w kostkę
- 2/3 kremu waniliowego

- Biszkopt orzechowy
- Krem waniliowy
- Pokruszone ciastka zbożowe oraz mielone orzechowy ( dla ozdoby)

Tak przygotowane ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie można od razu podawać. 

Gwarantuję, że ciasto podbije Wasze serca :)

















5 komentarzy:

  1. Ojeju, ależ wspaniałe ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jest za słodkie? Czy musi być mąka orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie nie, ponieważ karmel daktylowy jest mniej słodki od tradycyjnego, poza tym orzechy również delikatnie tłumią słodycz - moim zdaniem jest w sam raz :) Mąkę orkiszową możesz z powodzeniem zastąpić jasną mąką pszenną- typ 450, 500 albo 550 :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Proszę o sprecyzowanie przepisu ile mąki pszennej do biszkoptu orzechowego oraz ile mleka do karmelu bo w składnikach jest 350ml a w opisie pisze pani o 80ml???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) Pisząc o mące pszennej, miałam na myśli orkiszową, którą generalnie jest odmianą pszenicy, chociaż rzeczwyiście bardziej jasne będzie użycie wszędzie "orkiszowej". A propos karmelu - to napisałam 30 ml zamiast 300 ml, w pozostałych 50 mieszamy skrobię, więc w sumie jest 350 ml - zgubiłam po prostu jedno "0". Wszystko oczywiście już poprawione :) :)
      Pozdrawiam!

      Usuń