Ciasto "Piaski pustyni"




Mamy pełen sezon na brzoskwinie, morele, nektarynki. Owoce te idealnie pasują do orzechów oraz karmelu. Nie bez powodu też często podawane są karmelizowane brzoskwinie z lodami albo kremem custard. Ja tym razem dodałam te przepyszne owoce do ciasta mojego pomysłu. Nazwę zawdzięcza swoim kolorom. Wypiek jest złożony,składa się z kilku warstw, które razem tworzą przepyszną całość. "Piaski pustyni" to kruchy miodowy blat, karmel z dodatkiem daktyli, brzoskwinie, krem waniliowy oraz biszkopt orzechowy. Polecam! :)



Ciasto miodowe:
(forma 32x22)

- 200 g mąki orkiszowej ( można dodać też trochę kukurydzianej, jaglanej albo  ryżowej)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Mąkę orkiszową wymieszać z ziemniaczaną, sodą, cukrem pudrem oraz solą. Dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto. Jeśli ciasto zbyt się kruszy, to należy dodać żółtko. Jeśli jest zbyt klejące, wystarczy podsypać trochę mąką. 

Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
Rozwałkować i przełożyć do formy. Piec w 180 stopniach przez 10 minut - blat ma być złocisty.
Wystudzić.

Karmel daktylowy:

- 100 g daktyli
- 1 łyżka miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 300 ml mleka
- 50 ml kremówki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

300 ml mleka przelać na patelnię z grubym dnem wraz z miodem, cukrem, masłem oraz kremówką. Gotować na małym ogniu przez 8 minut. 

Daktyle zaparzyć i odstawić na 10 minut. Odcedzić. Rozdusić widelcem. Dodać do karmelu. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje - ok. 10 minut. Powinna konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe albo sos karmelowy do polewania lodów ;) Jeśli po 10 minutach masa nadal jest dość płynna, wystarczy dłużej pozostawić na ogniu.
W pozostałych 50 ml mleka rozpuścić skrobię ziemniaczaną. Dodać do karmelu. Szybko mieszać,aby nie powstały grudki.Odstawić do wystudzenia. 

Biszkopt orzechowy:

- 4 jajka
- 70 g cukru drobnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g mąki z orzechów włoskich (zmielone orzechy)
- 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- szczypta soli

Mąkę orkiszową wymieszać z mąką orzechową oraz proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z solą. Następnie dodawać partiami cukier. Gdy masa będzie błyszcząca dodać po kolei żółtka. Na koniec przesiać mąkę orkiszową i orzechową. Delikatnie wymieszać za pomocą trzepaczki starając się wykonywać okrężne ruchy,aby napowietrzyć masę. Przełożyć do formy o wymiarach 32x22cm.
Piec w 170 stopniach przez 20-25 minut- cel to złotobrązowy odcień. Uchylić drzwi piekarnika i zostawić na kilka minut. Dopiero następnie wyciągnąć całkowicie z piekarnika. 


Krem waniliowy:

- 800 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki pszennej
- 70 g masła 

700 ml zagotować z połową cukru zwykłego i waniliowym. Do drugiej połowy cukru dodać pozostałe mleko, żółtka oraz obie mąki. Zmiksować na gładką i jaśniejszą masę - kilka minut. Gotujące się mleko ściągnąć z kuchenki. Wlać masę cały czas dobrze mieszając. Z powrotem przełożyć na kuchenkę i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Dodać masło i wymieszać. Przykryć folią i odstawić do wystudzenia. 


Przekładanie:

- Blat miodowy
- Karmel daktylowy
- 3 brzoskwinie pokrojone w kostkę
- 2/3 kremu waniliowego

- Biszkopt orzechowy
- Krem waniliowy
- Pokruszone ciastka zbożowe oraz mielone orzechowy ( dla ozdoby)

Tak przygotowane ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie można od razu podawać. 

Gwarantuję, że ciasto podbije Wasze serca :)

















Etykiety: , , , , , , , , ,