czwartek, 28 lipca 2016

Kopytka jaglane ( bez glutenu i jajek)





Raz, dwa, trzy.... sukces :) Można zrobić przepyszne kopytka, których smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnych, a ponadto to delikatne odstępstwo smakowe nikomu nie przeszkadza! Dodatkowym atutem tych kopytek jest ich konsystencja: są zwarte i po ugotowaniu nie rozwalają się. Smakowitości :)


Przepis
porcja 2 osoby

- 250 g ziemniaków ugotowanych (ostudzonych)
- 120 g ugotowanej kaszy jaglanej (ostudzonej)
- 30 g mąki z tapioki*
- 30 g mąki gryczanej
- szczypta soli


Kaszę przecisnąć przez praskę razem z ziemniakami. Polecam zrobić to dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Przygotować kopytka.
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu na powierzchnię, przetrzymać kopytka jeszcze przez 1 minutę. Następnie od razu umieścić w zimnej wodzie. Zostawić na 10 sekund i od razu odcedzać. 

Gotowe :)
Kopytka są bardzo uniwersalne. Idealne na słono, jak i na słodki obiad.
Polecam wypróbować!.

* Można zastąpić skrobią ziemniaczaną.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz