niedziela, 17 lipca 2016

Fit krem nugatowy a la nutella




Krem czekoladowy to jedno z ulubionych dodatków do słodkich śniadań. Niestety nijak on się ma to warunków, jakie powinien spełniać pierwszy posiłek dnia, czyli dostarczać wartości odżywcze oraz energię. Na szczęście obecnie eksperymenty w kuchni są na porządku dziennym i tak dzięki temu kasza jaglana znalazła wiele zastosowań. Idealnie nadaje jako baza do słodkich kremów, które uzyskają cudowną konsystencję, a odpowiednie jej przygotowanie niweluje charakterystyczny posmak. 
Zapraszam w takim razie do zapoznania się moim najlepszym zdrowym kremem nugatowym :)



Przepis:

- 100 g kaszy jaglanej
- 150 mleka roślinnego ( np. ryżowe, orzechowe, migdałowe, sojowe waniliowe)
- 250 ml wody
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- 30 g czekolady gorzkiej
- 40 g orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 40 g daktyli + wrzątek + 50 ml mleka


Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Następnie zalać wrzątkiem i odcedzić. Gotować ze szczyptą soli oraz 150 ml mleka i 250 ml wody przez 15 minut. Dodać czekoladę,kakao, masło klarowane i cukier kokosowy. Odstawić do wystudzenia- kasza jeszcze napęcznieje

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.Odcedzić. 

Orzechy laskowe uprażyć i posbyć się skórki. Dodać mleko i miksować przez kilka minut, aż masa będzie płynna. Dodać daktyle i zmiksować dalej.

Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę. 

Krem gotowy :)
Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz