wtorek, 7 czerwca 2016

Wilgotna babka z polewą cytrynową





Babka jest z reguły ciastem ściśle świątecznym, ale stereotypy należy łamać, tym bardziej, że babkowe wypieki są idealną recepturą na upalne dni, których apogeum dopiero nastąpi ;)

Do ciast piaskowych/ucieranych mam duże wymagania, ponieważ musi to być wersja wilgotna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Wypróbowałam kilka przepisów i jednogłośnie ogłaszam, że z tego przepisu uda Wam się stworzyć idealnie wypieczoną babkę o delikatnym cytrynowym miąższu oraz podkręcającą orzeźwiający charakter babki polewą cytrynową.

Z tego przepisu możecie upiec ciasto w formie okrągłej babki, jak również w tortownicy czy w formie do keksa. Pełna dowolność :)



Babka cytrynowa:

- 4 jajka
- 180 g masła
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru waniliowego (prawdziwego)
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego (temp. pokojowa!)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- skórka z jednej cytryny*
- 50 ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą. Przesiać całość razem.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać 2 jajka i 2 żółtka.
 Po dodaniu jajka należy dosypać 2 łyżki mąki. 
Gdy jajka i żółtka są dodane do masy, należy dolać sok z cytryny, jogurt naturalny oraz wsypać połowę pozostałej ilości mąki. 

Białka ubić na szywno z dodatkową szczyptą soli. Gdy będą sztywne, wsypać cukier i miksować jeszcze przez ok.2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. 

Do ciasta należy dosypać resztę mąki i delikatnie ją połączyć z masą pamiętając o miksowaniu/mieszaniu w jednym kierunku. Na koniec dodajemy w dwóch partiach ubite białka. 

Formę wysmarować tłuszczem (masłem albo olejem) oraz posypać kaszą manną albo bułką tartą. Przelać ciasto.
Babkę należy piec w 170 stopniach przez 40-45 minut, aż będzie jasnozłocista, a wierzch popękany. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy babka się dopiekła jest metoda suchego patyczka :)

* cytrynę należy zaparzyć dwukrotnie. Zetrzeć skórkę na drobnej tarce


Polewa:
- 150 g białej czekolady
- 50 g masła
- 50 ml soku z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce. Zagotować wodę. Wlać do większego naczynia, na którym należy umieścić miskę ze składnikami. Mieszać, aż składniki się rozpuszczą. Wody już nie podgrzewamy! Czekolada powinna powoli się rozpuszczać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Polewą udekorować ciasto. 





















1 komentarz:

  1. Mam w domu amatora babek, który zawsze jest zachwycony,kiedy ją upiekę, więc zapisuję przepis. Koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń