wtorek, 3 maja 2016

Najlepsze ciasto fasolowe!




W końcu udało mi się spisać wszystkie składniki oraz zrobić zdjęcia, bo nie ukrywam, że to ciasto robiłam raczej na oko ;) Najlepszą rekomendacją jest to, że nikt nie wyczuł fasoli- było to po prostu ciasto czekoladowe wilgotne i mocno kakaowe. Moim zdaniem smakiem nie ustępuje wersjom bardziej kalorycznym, a na plus oczywiście wartości odżywcze. Serdecznie polecam, bo ciacho jest pyszne - warto wypróbować :)


Ciasto fasolowe:
forma podłużna - jak do keksa

- 400 g fasoli czerwonej z puszki
- 3 jajka
- 150 ml mleka ( u mnie sojowe waniliowe)
- 4 łyżki kakao
- 50g mąki ( ryżowa i kukurydziana)
- 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 łyżka miodu/syroup daktylowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-  rodzynki- opcjonalnie

Fasolę zblendować z mlekiem.
2 jajka i żółtko zmiksować z syropem/miodem oraz ksylitolem.
Mąkę wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz kakao.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Do zblendowanej fasoli dodać masę jajeczną. Wsypać mąkę i wymieszać. Na koniec dodać białko i delikatnie połączyć z masą. 

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto.
Czas pieczenia wynosi ok. 40 min. w 170 stopniach - metoda suchego patyczka sprawdzi się tutaj bardzo dobrze :)

Ciasto można na przykład udekorować polewą czekoladową na bazie gorzkiej czekolady z odrobiną mleka. Według uznania :)

Gorąco polecam!













2 komentarze:

  1. Hej :) Wygląda pysznie! Jakiej fasoli używasz - białej czy czerwonej? :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) tutaj użyłam fasoli czerwonej- dzięki za zwrócenie uwagi :)

      Usuń