sobota, 7 maja 2016

Kotlety warzywne udające kanapaki (wegańskie) :)




Takie kotleciki robię dość często, gdy wiem, że nie będę miała możliwości zjedzenia obiadu. Wtedy większość osób sięga po kanapki- w moim przypadku nie jest to dobre rozwiązanie, bo ja po prostu kanapką nasycam się na krótko. 

Stąd pomysł na kotleciiki warzywne, dość płaskie- bardziej przypominające placuszki, które smaruję jakąkolwiek pastą i złączam. Powstają tym samym smakowite warzywne kanapki, które wystarczy zawinąć w papier śniadaniowy i wziąć do torby. 

Odpowiednia dawka przypraw sprawia, że kotleciki zajada się z przyjemnością i są bardziej sycącę od tradycyjnych kanapek :)
Gorąco polecam!



Składniki:
5-6 kotletów

- 1 mała marchewka
- 1 pietruszka
- 100 g cukinii
- 5 pieczarek ( średniej wielkości)
- 50 g pora
- 1 łyżka zmielonego lnu
- 2 łyżki mąki dyniowej*
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 


Wszystkie warzywa oprócz pora zetrzeć na tarce. Por pokroić w półtalarki i zaparzyć. Odsączyć po 5 minutach. Warzywa wymieszać i odstawić na 20 minut. Odsączyć z nadmiaru wody. Dosypać len mielony, mąkę oraz przyprawy. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier należy posmarować oliwą albo olejem. Na blasze układamy uformowane w rękach kotlety- nie powinny być zbyt małe, ponieważ podczas pieczenia trochę się skurczą. Kotlety nie są mocno zbite, ale dzięki siemieniu lnianemu podczas pieczenia ładnie się złączą.

Pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 minut - w zależności od wielkości kotletów. 

Odstawić do wystudzenia. Posmarować ulubioną pastą i złączyć. U mnie pomidorowa pasta tatarska.
Smacznego :)

* można zastąpić jakąkolwiek, ale dyniowa zawiera mało węglodowodanów, a dużo białka. Ponadto kaloryczność w 100g wynosi tyle samo, jak w przypadku pozostałych mąk tradycyjnych, ok. 350-360 kcal.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz