środa, 13 kwietnia 2016

Najlepsze "cookies"!





Ameryka potrafi robić słodycze - w sklepach, aż ugina się od wszelkiego rodzaju łakoci. Może i są to propozycje niezdrowe, ale smakowo są naprawdę bardzo dobre. Do tego dochodzą amerykańskie receptury na wypieki- brownie jest sławne na cały świat, tarta dyniowa rządzi w okresie jesiennym, a ciasteczka pod nazwą "Chocolate chip cookies" to propozycja nieustannie mają popyt ;)

Przejrzałam bardzo wiele przepisów na "chocolate chip cookies" - szukałam wersji chrupiącej z wierzchu, lekko ciągnącej się przy łamaniu, no i wilgotnej w środku. Robiłam kilka podejść, aż w końcu doszłam do swojej upragnionej wersji. Gwarantuję, że te ciasteczka skradną Wasze serca, a ze stołu znikną jeszcze ciepłe!


Przepis:
korzystałam z kilku receptur: Bakery Style , Shugary , Wicked Good , Averie 

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 130 g masła
- 2 łyżki oleju
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szkl. cukru białego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- czekolada, cukierki, orzeszki- według uznania
- 1/4 łyżeczki soli

Masło rozpuścić i lekko zrumienić. Do letniego masła wlać olej i wsypać oba rodzaje cukru - zmiksować przez kilka minut. Wbić jajko oraz żółtko, dodać ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksować. Wsypać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać za pomocą łopatki. Dodać ulubione dodatki. Masę na ciastka wstawić do lodówki na 2 godziny.

Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego- delikatnie spłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 stopniach przez 12-15 minut- w zależności od wielkości ciastek. Ważne, żeby ciastka nie piekły się zbyt długo - po dotknięciu placem powinny być na środku delikatnie miękkie. Ciasteczka dojdą po wyciągnięciu z piekarnika. Należy je zostawić na 10 minut na blasze - o ile Wam się uda, bo kuszą od razu ;)
Gotowe!

Polecam, polecam, polecam :D
















3 komentarze:

  1. Oj tak... U nas też takie mają niesamowite wzięcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie super. W sumie mąkę zwykłą można zastąpić ciemną i też powinno wyjść fajnie. Myślę, że są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej - mąka pełnoziarnista doda ciekawego smaku :) Można także dosypać mąkę owsianę, a nawet ryżową czy trochę budyniu w proszku o smaku waniliowym albo śmietankowym :)

      Usuń