niedziela, 6 marca 2016

Tarta cytrynowa (bezglutenowa)






Tarty mają swój urok- uwielbiam ich trójkątny kształt i chrupiącą końcówkę. Do tego zawsze wyjątkowe nadzienie. Tym razem smak mniej uniwersalny, ale cudowny. Cytryna z cytryną,czyli po prostu tarta cytrynowa. Orzeźwiająca i bogata w strukturze. Niepozorna, ale po kilku kęsach można się w niej zakochać. Oprócz tego do spodu użyłam mąki bezglutenowej i uważam,że w tej wersji w ogóle nie jest to wyczuwalne. Całą mąkę można zastąpić tradycyjną pszenną- w tej samej proporcji :)


Tarta cytrynowa
inspiracja: TUTAJ

Ciasto:
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki gryczanej
- 30 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1 żółtko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz cukrem pudrem Dodać zimne masło o oliwę. Całość posiekać nożem. Wbić żółtko i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 
Ciasto rozwałkować i wyłożyć całą formę tarty. Nakłuć widelcem. Nałożyć papier do pieczenia i wysypać groszki albo ryż w celu obciążenia. 
Podpiec przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie ściągnąć papier i dopiec przez 7-10 minut, aż środek będzie lekko złocisty.

Krem:
- 3 jajka + 2 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 130 ml soku z cytryny
- 200 ml kremówki
- 100 g serka naturalnego kremowego

Trzepaczką wymieszać śmietanę, serek, cukier puder i jajka. Następnie wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Nie napuszać zbyt długo masy. 
Masa jest dość rzadka. Spód tarty ułożyć na kratce piekarnika i dopiero wtedy wylać masę. 
Piec przez 40 minut w 180 stopniach. 
Ciasto schłodzić.

Wierzch:
- 100 g serka naturalnego kremowego
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka cytrynowa ( u mnie domowa)
- 50 g ubitej śmietany 30%

Serek wymieszać z cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę. Wyłożyć na zimne ciasto. Posypać skórką cytrynową. 













3 komentarze:

  1. Wspaniała! Wygląda pięknie i ładnie wszystko się trzyma. Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń