sobota, 16 stycznia 2016

Kruche babeczki jabłkowe bez cukru :)





W gronie tradycjonalistów kulinarne eksperymenty nie zawsze spotykają się z uznaniem,tym bardziej jeśli dotyczy to dietetycznych wypieków. Są trochę inne w smaku, ale często ta różnica jest widoczna przez naszą podświadomość. 

Dlatego, gdy zabieram się za formy bardziej dietetyczne, nie mówię o tym :D Efekt? Wsród wypieków, które były na stole, mojemu bratu najbardziej zasmakowały te babeczki :)

Pomimo zmniejszonej ilości masła są chrupiące. Zamiast cukru miód i trochę stewii. Jabłka zawsze są cudowne, więc pyszna przekąska gotowa :) Zachęcam do zrobienia!


Ciasto:
10-12 sztuk

- 300 g mąki*
- 60 g masła klarowanego
- 2 żółtka
- 1 łyżka miodu
- 50 g banana ( miękkiego
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- stewia do smaku
- szczypta soli

+ 1 łyżka cukru kokosowego/ksylitol/erytrol

Banana rozgnieść z jogurtem i miodem. Do mąki dodać wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić ciasto w stosunku 1/3 i 2/3. Większą część schłodzić w lodówce. Do mniejszej dodać cukier kokosowy albo inny dietetyczny "cukier". Tę część ciasta pokruszyć na wzór kruszonki.

* użyłam mieszanki mąki gryczanej białej, owsianej, kukurydzianej, ziemniaczanej i orkiszowej pełnoziarnitej. Można oczywiście użyć pszennej.

Nadzienie:

-5-6 jabłek - w zależności od wielkości
- 2 łyżki miodu
- 50 ml mleka

Na patelnię wlać mleko i dodać miód. Rozpuścić. Dodać wydrążone i pokrojone w kostkę jabłka- ja nie obierałam. Podprażyć na duzym ogniu. 

Pieczenie:

Foremki do muffinek wylożyć papilotkami albo papierem do pieczenia. 
Spód i boki wyłożyć ciastem. Nałożyć farsz i na wierzch pokruszyć zostawione ciasto. 
Należy piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25 minut- do złotego koloru. 


Gotowe!
Serdecznie polecam :):)




















2 komentarze:

  1. Wspaniałe, poproszę jedną taką babeczkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak moje wymarzone jabłkowe muffinki:)

    OdpowiedzUsuń