środa, 6 stycznia 2016

Krajanka maślana z kakao, wiśnią i gruszką ( bez pszenicy)





Wracam na bloga z marzycielskim smakiem: domowym, słodkim, błogim...
Pyszne ciasto kruche, maślane, kakaowe
Środek lekko kwaskowy i wilgotny
Wierzch z kolei to rozpusta: mleczna, krucha, maślana,chrupiąca warstwa prawdziwej kruszonki
A do tego całe ciasto nie ma w sobie ani grama pszenicy
Co jeszcze lepsze: w smaku tego nawet nie wyczujecie :D

Spód:
20x32

- 1 i 1/3 szkl. mąki*
- 2 łyżki kakao
- 1 żółtko
- 1 łyżka smietany
- 100 g masła
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek cukru pudru**
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki pr.do pieczenia

Mąki wymieszać ze sobą. Przesiać i dodać sól, kakao oraz proszek do pieczenia.
Do tych składników dodać posiekane zimne masło oraz pozostałe dodatki.Zagnieść ciasto.
Zawinąc w folię i schłodzić 30-40 minut w lodówce.

* mieszanka gryczanej, owsianej, ryżowej, kukurydzianej oraz skrobi ziemniaczanej- wszystko sama mieliłam w młynku :)
** ja zamiast cukru pudru użyłam stewii w proszku, aby troszkę odchudzić ciasto.

Środek:

- 1 słoiczek dżemu wiśniowego
- 1/3 szklanki rodzynek
- 3-4 gruszki

Rodzynki sparzyć. Gruszki pokroić w większą kostkę.

Wierzch:

- 1 i 1/3 szklanki mąki ( użyłam tych samych rodzajów oraz dodałam dodatkowo mąkę orzechową)
- 130 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść na wzór kruszonki- ciasto będzie trochę bardziej mokre aniżeli tradycyjna kruszonka- nie będzie tak sypkie, lecz raczej podatne na "rwanie". 

Pieczenie:

Formę ok. 20x32 wyłozyć papierem do pieczenia. Na spód dać schłodzone ciasto kakaowe. Posmarować dżemem, wysypać rodzynki oraz kruszonkę. Przykryć skrawkami ciasta jasnego. 
Krajankę pieczemyw 180 stopniach przez 30 minut.

Smacznego!:)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz