wtorek, 17 listopada 2015

Sernik budyniowy - dietetyczna wersja!




Tak, na zdjęciu widnieją jeszcze świeże truskawki ;) Sernik upiekłam w wakacje, ale dopiero teraz udało mi się dorwać do zdjęć... przepis został zapisany od razu i czekał na dodanie, ale bez fotografii nie byłoby to wiarygodne :D

Na "tapetę" wrzucam coś dla łasuchów na diecie ;) Sernik na bazie serka o% , waniliowy, z owocami i chrupiącym akcentem w postaci owsianej kruszonki. 

W kwestii dietetycznych wypieków jestem wybredna i naprawdę ciasto musi minimalnie odstępować smakiem od wesrji tradycyjnych. Z czystym sumieniem mogę polecić tę wersję. Serniczek przypomina trochę flan waniliowy, jest mokry, ale zbity, gładki i kremowy. 


Spróbujcie, a na pewno się przekonacie :)


Przepis:
tortownica 25cm

- 600 g serka 0% ( polecam Emilki albo inny już gładki twarożek)
- 300 g serka homogenizowanego
- 2 budynie waniliowe
- 5 jajek
- 2 łyżki kaszy manny
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki ksylitolu/ erytrolu
- 1/3 szklanki miodu- można zastąpić ksylitolem, cukrem kokosowym, erytrolem, syropem daktylowym czy syropem z karobu :)

+ 6 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
+ 7 łyżek płatków owsianych
+ 50 g oleju kokosowego/ masła klarowanego
+ 1 łyżka miodu

+ owoce - np. mrożone maliny/owoce leśne, również sprawdzi się gruszka śliwka. Mrożone należy najpierw doprowadzić do temp. pokojowej.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka zmiksować ze słodzidłem -od razu ksylitol/erytrol i miód ( w moim przypadku)
Dodać oba rodzaje sera. Zmiksować. Na koniec wsypać budyń i kaszę. Wymieszać do połączenia składników.

Mąkę orkiszową, płatki owsiane, miód i olej/masło wymieszać ze sobą i zagnieść, aż powstaną okruchy.

Do tortownicy wlać masę serową - jest dość rzadka, ale taka konsystencja jest dobra.
Wyłożyć owoce i posypać całość kruszonką.

Sernik należy piec w 170 stopniach przez 60-70 minut. Ciasto jest upiezone, gdz po wyciągnięciu pozostaje lekko sprężyste. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Gotowe!
Szybko i smacznie... no i oczywiście zdrowo :D

Pozdrawiam i zachęcam do upieczenia - Gosia :)











5 komentarzy:

  1. wygląda bosko!!
    Zapraszam do mnie: )

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda, że już nie ma truskawek :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Długo zwlekałaś z podzieleniem się przepisem na taką pychotę;) Powoli zaczynam odczuwać tęsknotę za letnimi owocami

    OdpowiedzUsuń