poniedziałek, 7 września 2015

Sałatka Recykling- na ciepło ;)




Jednym z największych problemów blogera jest brak możliwości relacjonowania jego zmagań, czyli po prostu sprzętu - w tym przypadku aparatu. Niestety mój leży w naprawie, a ja zbieram przepisy, które udało mi się zebrać jeszcze przed usterką :)

Recyklingowa sałatka - pozostałe od obiadu ziemniaki można wykorzystać do zrobienia zdrowej i sycącej sałatki. Warzywna, ale w całkiem innej wersji. 


Przepis:

- 2 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
- 1/3 papryki
- 1 ogórek konserwowy
- garść pestek dyni
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
- sos pomidorowy - do polania ( nieuchwycony na zdjęciach)
- 1 łyżla oliwy z oliwek


Ziemniaki pokroić w grube półtalarki. Wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami. Ułożyć na blasze do pieczenia. Obok pokrojoną w kostkę paprykę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Należy piec przez ok. 20-25 minut - warzywka muszą się zrumienić. Jeśli któreś z nich będzie gotowe, to należy wyciągnąć, a drugie jeszcze chwilę potrzymać w piekarniku.

Pestki dyni podprażyć. 
Ogórka pokroić. 

Wszystkie składniki połączyć od razu. Polać kilkoma łyżkami sosu pomidorowego dla smaku.
Można również użyć jogurtu albo pesto. A nawet majonezu- jeśli ktoś czułby taką potrzebę ;)

Niezależnie od dodanego sosu, sama baza, czyli - ziemniaki z pieczoną papryką, pestkami dyni i orzeźwiającym ogórkiem konserwowym tworzą bardzo udaną kompozycję :)

Polecam!









2 komentarze:

  1. Może być dobra. Szczególnie teraz, jak już coraz zimniej za oknem. Trzeba wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Recykling to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń