sobota, 15 sierpnia 2015

Sernikowa kostka "Czoko-orzech"





Dla wielbicieli wilgtonych ciast, serników i orzechów.

Zrobiłam ciasto, które nie jest wysokim, tradycyjnym, zwartym, polskim sernikiem, lecz wypiek ten przypomina bardziej kostkę czy może krajankę sernikową. Całość osiada na orzechowym chrupiąco-miękkim spodzie, a górną warstwę tworzy czekoladowa masa serowa. Na całości dodatek lukru.

Polecam na szczególne okazje, gdy potrzeba czegoś więcej, czegoś bardziej złożonego smakowo- a wiadomo, że sernik w polskiej kulturze zajmuje szczególne miejsce :)



Spód:
- 120 g masła orzechowego
- 300 g ciastek zbożowych
- 50 g daktyli
- 30 g miodu
- 50 g masła roztopionego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego- opcjonalnie


Daktyle zaparzyć. Odstawić na 10 minut. Odcedzić i ostudzić.
Ciastka zmielić razem z daktylami. Dodać płynny miód, masło orzechowe i zwykłe. Zagnieść. Jeśli masa jest zbyt sypka, tzn. nie łączy się na wzór kruchego ciasta, to należy dodać trochę jogurtu naturalnego. 

Formę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem. Wypełnić ją ciasteczkowym spodem. Odstawić do lodówki.

Masa serowa:

- 500 g twarogu półtłustego
- 500 g sera kremowego naturalnego typu philadelphia
- 5 jajek
- 2 budynie waniliowe
- 200 ml kremówki
- 1 i 1/3 szklanki cukru

- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka kakao
- 30 g masła
- 50 ml kremówki

Jajka ubić w całości z cukrem. Dodać ser i budynie w proszku. Śmietanę ubić. Połączyć z masą serową. 
Podzielić ją na dwie części - w stosunku 70% i 30%. 

Czekoladę rozpuścić z kakao,masłem i kremówką. Ostudzić. Wlać do masy serowej - tej mniejszej części. 

Na spód wylać białą masę serową. Na to delikatnie łyżką wykładać po trochu ciemną warstwę i rozprowadzić. 

Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Należy piec przez 1h10 minut. 
Masa serowa powinna być lekko trzęsąca i sprężysta. Uchylić piekarnik. 
Sernik zostawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzić przez całą noc. Najlepszy jest na następny dzień :)

Ciasto można polać lukrem, posypać cukrem pudrem, a dla wielkich fanów czekolady udekorować polewą czekoladową - dopasujcie do swoich kubków smakowych :)

Smacznego! :)



















2 komentarze:

  1. Wygląda cudownie. Zazdroszczę Ci takiego pięknego wypieku. Wygląda, jak u mamy albo babci. Cudowne.

    OdpowiedzUsuń