poniedziałek, 13 lipca 2015

Wegańska pizza gryczana ze szparagami :)





Coraz częściej eksperymentuję w kuchni :)
Na co dzień ma być zdrowo, lekko i bezcukrowo!
Weekend należy przede wszystkim do słodyczy, bo w kwestii obiadowej łatwiej jest mi uzyskać zadowalający efekt w postaci zdrowego posiłku :)

Dietetyczne słodkości również robię, ale pieczenie to też próbowanie nowych technik czy smaków tradycyjnych- czuję potrzebę sprawdzania swoich sił w odtwarzaniu słodkości z różnych stron świata...a tutaj nie ma miejsca na ustępstwa, jeśli chcę uzyskać jak najbardziej zbliżony smak :)

Wracając jednak do eksperymentów- zaczęłam urozmaicać swoje dania i tak na przykład przez tydzień byłam weganką - odkryłam nowe bardzo smaczne połączenia, ale bez jajek i sera życia sobie nie wyobrażam ;) 

Mogę kupić ser wegański, zrobić własny z migdałów, a zamiast jajek stosować ich zastępnik, ale z drugiej strony skoro lubię biały ser, to czemu mam go unikać? Nie podejmuję tutaj kwestii ideologicznej, czy nawet trendu na unikanie nabiału... nabiał lubię, chociaż i tak nie jem go zbyt wiele- zazwyczaj jogurt i trochę sera do kanapki, po które i tak sięgam przede wszystkim w weekend :D Jajek używam tylko i wyłącznie wiejskich, zresztą muszę czerpać skądś białko, bo mięso jadam maksymalnie raz na tydzień, a czasem nawet rzadziej ;) 

Tak czy inaczej - weganizm nie jest jednak bardzo trudny - gdy masz czas i ochotę na robienie takich posiłków.... warto wcielić w jadłospis kilka wegańskich pozycji :)

Obiad był bardzo smaczny...
Pizza na gryczanym spodzie z sosem pomidorowym, mocą warzyw i podkręcającym smak prażonym słonecznikiem :) Dobre danie, gdy w lodówce zalegają resztki :D
Zachęcam do wypróbowania!



Przepis:
1 porcja
inspiracja

- 60 g mąki gryczanej
- 7 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- ok. 80- 100 ml wody

- 250 g szpinaku
- 1 mała cebula
- kilka pieczarek
- kawałek papryki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, koperek
- 1 łyżka pestek słonecznika
- oliwa z oliwek
- kilka ugotowanych szparagów

- 1 pomidor + 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego + oregano

Drożdże rozpuścić z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Dosypać mąkę, sól i dolewać powoli wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do racuchów. Nie jest to struktura do zagniatania, lecz raczej do rozsmarowania. Ciasto wystarczy dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia 20-30 minut- aż podwoi swoja objętość. 

Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować papier oliwą- dzięki temu ciasto nie przyklei się. 
Wyłożyć je na formę i rozprowadzić - grubość ok. 0,5 centymetra. Odstawić na 5 minut.

Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż się delikatnie zrumieni.

W tym czasie pomidora drobno pokroić i włożyć do garnka. Poddusić i dodać koncentrat oraz oregano. Odparować nadmiar wody. 
Na patelni zeszklić cebulę. Dodać szpinak, pokrojone w kostkę paprykę oraz pieczarki. Doprawić. 
Słonecznik podprażyć i dodać do warzyw. 

Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć farsz, na to ugotowane szparagi.
Piec w 180 stopniach z dodatkową funkcją grilla na górę, aby podpiec szparagi - ok. 15 minut.







                            


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz