środa, 8 lipca 2015

Tort Oreo





W okresie letnim skupiam się przede wszystkim na wypiekach z owocami - drożdżowe mogę jeść co weekend, biszkopt, kruche ciasto z owocami z kremem też są wyśmienite, ale tym razem zapragnęłam czegoś czekoladowego. 

Nie jestem jednak fanką smaku czekoladowo-czekoladowego, potrzebuję tej nuty przełamania, stąd przepyszny mleczny krem- jeden z lepszych, jakie jadłam! Ciasto czekoladowe jest wilgotne, ale nie tak ciężkie jak brownie- ma bardziej klejącą strukturę, a środek ciasta jest bardziej wilgotny od boków - dodaje to różnorodności w strukturze! Użyłam do tego ciastek Oreo, które nadały chrupkości... polecam :)



Ciasto:
tortownica o śr. 25 cm

- 250 g mąki pszennej*
- 3 łyżki kakao
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 szklanka cukru 
- 2 łyżki miodu
- 170 g masła
- 4 jajka
- 100 g ciastek Oreo - bez nadzienia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżeczki soli

+ mleko do nasączenia.

* można użyć również mieszanki mąk: u mnie była to orkiszowa jasna i trochę ciemnej, jaglana, skrobia kukurydziana, zmielone siemię lniane)


Masło , czekoladę i kakao rozpuścić. 
Mąkę przesiać - dosypać sól i sodę oczyszczoną. 

Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać ostudzone masło z czekoladą i kakao. Następnie dolać jogurt i dosypać mąkę. Całość wymieszać. Wsypać ciastka i połączyć całe składniki. 

Ciasto podzielić na 2 formy. Piec w 170 stopniach przez 20-25 minut - w środku ciasto powinno zostać delikatnie wilgotne, ale wierzch musi być dopieczony. 
Można piec 2 blaty jednocześnie, ale równie dobrze można pojedynczo. 
Letnie ciasto nasączyć mlekiem - delikatnie za pomocą pędzelka, kilka łyżek. 
Odstawić do całkowitego ostudzenia.


Krem mleczny:

- krem z ciastek użytych do ciasta
- 300 g sera kremowego - może być mascarpone, ale kremowy naturalny też się sprawdzi
- 150 g mleka słodzonego zagęszczonego - u mnie w tubce z Gostynia - takie
- 2/3 szklanki mleka w proszku
- 200 ml kremówki 

Mleko w proszku, ser i mleko słodzone dobrze ze sobą wymieszać- zmiksować, masa powinno również delikatnie się ubić.
Śmietanę ubić na sztywno- można dodać usztywniacz do śmietany. 
Delikatnie dokładać śmietanę do masy i mieszać - najlepiej trzepaczką, żeby masa nie była za bardzo zbita. 
Schłodzić w lodówce przez 20 minut. 


Na ciasto nałożyć krem, na to drugi blat i na wierzch znowu krem. Na wierzch pokruszone ciastka Oreo - całe z kremem. Odstawić do schłodzenia na 2-3 godziny.


Smacznego!

Polecam to ciacho. 
Krem jest bardzo delikatny i mleczny, do tego czekoladowe ciasto, chrupiące ciastka. Całość pyszna i wcale nie za słodka! 





















1 komentarz: