wtorek, 21 lipca 2015

Tort "Okruch" - letnia rozkosz





Tort jest moją małą wariacją. Nazwa ze względu na pokruszony kruchy blat. Smak jest delikatny, mleczny i maślany. 

Orzeźwiające owoce i chrupkość ciasta kruchego połączona z lekkością biszkopta. Torcik idealny na lato. Najlepiej podawać delikatnie schłodzony. 

Rozpływa się w ustach. Można by jeść i jeść - polecam :)


Biszkopt:

- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Białka ubijać na sztywno z dodatkiem soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować na wysokich obrotach. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca wbić pojedynczo żółtka. Miksować teraz na niskich obrotach. Na koniec przesiewać bezpośrednio do ciasta mąkę - delikatnie mieszać za pomocą trzepaczki/ łopatki. 

Spód tortownicy o średnicy 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia - bez tłuszczu. Boki również zostawić czyste. Wylać ciasto biszkoptowe. Piec w 170 stopniach przez ok.25 minut - aż biszkopt będzie wyrośniety i złocisty. 

Wyciągnąć od razu i zrzucić na podłogę, podnieść i odłożyć do ostygnięcia. 
Z formy wyciągnąć po całkowitym wystudzeniu. 

Odciąć delikatnie wierzch biszkopta. Pokruszyć odciętą część i podprażyć na patelni albo w piekarniku.

Kruche ciasto:

- 300 g mąki ( użyłam orkiszowej, trochę skrobi kukurydzianej i mąki owsianej)
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Mąkę przesiać. Wsypać sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodać zimne i pokrojone w kostkę masło. Zmiksować, aż powstaną okruchy. Wbić żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie za suche, należy dodać odrobinę śmietany kwaśnej albo zimnego mleka. 
Podzielić na 2 części w stosunku 2/3 i 1/3. Zawinąć i schłodzić w lodówce przez1 godzinę. 

Większy blat rozwałkować na kształt koła o śr. 26 cm - podczas pieczenia lekko się skurczy. P
Ciasto piec w 190 stopniach przez 15-20 minut. 

Drugi blat również upiec- kształt nieistotny, ponieważ i tak będziemy go kruszyć. 


Krem mleczny:

- 500 g sera kremowego naturalnego
- 300 g śmietany 30%
- 2/3 szklanki mleka w proszku
- 100 g mleka słodzonego zagęszczonego
- 60 g czekolady białej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie usztywniacza do śmietany- opcjonalnie

Czekoladę dodać do śmietanki. Podgrzać, mieszać,aż czekolada się rozpuści. Odstawić do lodówki na całą noc.
Do sera dodać mleko słodzone, cukier waniliowyi mleko w proszku. Zmiksować. 
Śmietanę ubić na sztywno i dodać usztywniacz. Dodać w dwóch partiach do kremu mlecznego i zmiksować. 

Składanie:

- kruchy blat
- kawałki banana skropione sokiem z cytryny
- krem
- biszkopt
- krem
- owoce: u mnie nektarynki i truskawki
- pokruszony kruchy blat i podprażony biszkopt: okruchy ciasta dałam też na boki przyklejając delikatnie do kremu. 

Odstawić do lodówki na około 3 godziny. 


Torcik jest przepyszny :)
Zachęcam do upieczenia!

















2 komentarze: