piątek, 3 lipca 2015

Tarta z karmelizowanymi brzoskwiniami i grubą kokosową kruszonką




Do kulinarnego szczęścia nie potrzeba mi wiele- dobre składniki, trochę chęci i danie gotowe...  Chociaż w kwestii słodyczy zazwyczaj ciężko jest mi się zdecydować na jeden wypiek, dlatego robię dwa, a nawet trzy w mniejszych formach,zamiast jednego w dużej.... wtedy to jest dopiero uczta smaków :D

Gdy biorę się za pieczenie, wiem że musi pojawić się kruszonka albo kruche ciasto...coś maślanego, ale przy tym rozpływającego się w ustach!
Jest sezon owocowy, drożdżowe już było, ucierane też, teraz czas na tartę....

Dziś prezentuję: Tartę z karmelizowanymi brzoskwiniami - świeżymi- i grubą kruszonką z dodatkiem prażonych wiórków kokosowych. Całość polana delikatnym sosem karmelowym - cudowności :)


Spód:

- 180 g mąki
- 80 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- zimna woda - opcjonalnie, jeśli ciasto byłoby zbyt sypkie.

Mąkę przesiać. Dodać zimne pokrojone na kawałki masło, cukier puder i sól. Całość zmiksować albo posiekać nożem. Wbić żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli jest mało zwarte, należy dolać odrobinę zimnej/lodowatej wody. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Ciasto wyłożyć do formy na tartę. Schłodzić w lodówce przez 20 minut. Wypełnić papierem z groszkami w celu obciążenia ciasta. 
Piec w 190 stopniach przez 10 minut. Wyciągnąć obciążenie. Podpiec przez 10 minut. Wyciągnąć. 

Farsz:

- 800 g brzoskwini (bez pestek)
- 40 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego

Masło, cukier i miód = rozpuścić na patelni.
Brzoskwinie pokroić w półksiężyce. Połowę dodać na patelnię i podsmażyć na dużym ogniu. Wrzucić drugą partię i dalej podsmażać. Odstawić do ostudzenia. 

Kruszonka:

- 100 g cukru
- 40 g podprażonych wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 20 g płatków owsianych
- 200 g mąki ( użyłam 150 g orkiszowej, 50 g owsianej)

Wszystkie składniki zagnieść. 


Pieczenie:

Podpieczony spód posypać kaszą manną. Wyłożyć farsz i przykryć całość kruszonką. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut - kruszonka musi się zrumienić.

Można podawać z sosem karmelowym, lukrem , cukrem pudrem, z lodami albo po prostu samą... i tak tarta będzie pyszna!:)















1 komentarz: