poniedziałek, 20 lipca 2015

Sos z pieczonych warzyw- wegański.





Przepis powstał w trakcie eksperymentalnego wegańskiego tygodnia. 

Uwielbiam warzywa poddawane obróbce cieplnej- pieczone i grillowane są boskie. Kremowy sos na bazie pieczonych warzyw z wędzonym aromatem i ziarnami. 

Warzywa warto upiec dzień wcześniej, aby na następny dzień zmiksować je, podgrzać i mieć pyszny obiad :)

Sos jest bardzo ciekawy, inny od pozostałych- po prostu coś nowego :)



Sos z pieczonych warzyw:
2 porcje

- 2 papryki czerwone
- 250 g kalafiora
- 100 g marchewki
- 1 cebula czerwona
- 150 g cukinii
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek/ oleju
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- odrobina sproszkowanej ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku
- ok. 150-200 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz

+ podprażone pestki dyni i słonecznika oraz kilka oliwek.

Kalafior należy podgotować, aby był al dente. Ostudzić. Rodzielić na różyczki.
Jeśli marchewka jest duża należy ją przekroić na pół. Jeśli są małe, to zostawić w całości.
Cukinię pokroić na grube paski.
Papryki przekroić na pół. 
Cebulę zrumienić na palniku- tak jak do zupy, na patyczku.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Warzywa wymieszać z 2 łyżkami oliwy albo oleju.
Najpierw umieścić marchewkę i paprykę. Po 15 minutach dołożyć kalafior, cukinię i nieobrany ząbek czosnku. Piec dalej przez około 25 minut. Warzywa muszą być dobrze zrumienione. 

Upieczony czosnek obrać. Wszystkie warzywa zblendować z biulionem, sosem sojowym i przyprawami. Bulion dolewać stopniowo - ilość w zależności od tego, jak gęsty sos chcecie uzyskać. 

Ja podałam sos z kaszą gryczaną białą i fasolką szparagową. 










2 komentarze: