czwartek, 16 lipca 2015

Sernik z czekoladowo - truskawkową warstwą :)




Nadrabiam truskawkowe zaległości....

W dziesiejszym przepisowym menu serwuję rewelacyjne ciasto.

Sernik waniliowy- bardzo kremowy z dżemem truskawkowym i warstwą ciasta czekoladowego - mokrego i lekko ciągnącego, coś typu lava cake. Całość na kruchym spodzie, dzięki czemu oprócz rożnorodnych smaków mamy do czynienia z kruchą i maślaną warstwą spodu, kremową masą serową i wilgotną częścią czekoladowo-truskawkową.

Gorąco zachęcam! Gwarantuję, że sernik zniknie w bardzo szybkim tempie! ;)



Spód:

- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła - zimnego
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczena
- 1-2 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli

Masło pokroić w kostkę. 
Mąkę przesiać, dosypać sól, cukier puder i proszek do pieczenia.
Wrzucić masło i zagnniatać, aż powstaną okruchy. Wbić żółtko i dolać 1 łyżkę wody. Jeśli ciasto jest za suche dolać trochę więcej wody. Zagnieść w kulkę. Zawinąć i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i umieścić w tortownicy. Ponakluwać widelcem. Podpiec w 180 stopniach przez 12-15 minut. 
Odstawić. 

Masa serowa:

- 650 g sera naturalnego kremowego typu philadephia
- 350 g twarogu tłustego
- 200 g śmietany 30%
- 5 jajek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 80 g roztopionego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jajka ubić z cukrem. Dodać ser, masło, budyń i ekstrakt. Całość zmiksować. 
Śmietanę ubić na prawie sztywną pianę. Dodać do masy serowej i połączyć. 

Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec w 170 stopniach przez 45 minut - w kąpieli wodnej. 
Wyciągnąć i ostudzić przez 15 minut.


Ciasto czekoladowe

- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki kakao
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 120 g cukru pudru
- 70 g masła

+ dżem truskawkowy

Masło roztopić z czekoladą i kakao.
Jajka ubić z cukrem. Wlać ostudzoną masę maślano-czekoladową. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. 

Na lekko ostudzony sernik ( po 15 minutach od wyciągnięcia) wyłożyć kilka łyżek dżemu truskawkowego i go rozprowadzić. Na to ciasto czekoladowe. 

Całość piec w 170 stopniach przez 20-30 minut- bez kąpieli wodnej. 
Ciasto czekoladowe powinno być spręzyste, a patyczek po włożeniu powinien być delikatnie ubrudzony. 

Odstawić sernik do całkowtego wystudzenia. 


Smacznego :)















1 komentarz:

  1. Ciasto - marzenie :) Już tęsknie za truskawkami... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń