środa, 15 lipca 2015

Powidła truskawkowe z wanilią- bez cukru i pektyny.





Truskawki jeszcze można dostać, więc warto wykorzystać te owoce do zrobienia znakomitych przetworów.

Przepyszne długo gotowane powidła truskawkowe - równie dobrze można je nazwać konfiturą czy gęstym dżemem. 

Jednak konsystencja najbardziej przypomina powidła Idealnie gęste, kremowe, soczyste i lekko ciągnące/kleiste.

Wspaniały dodatek na kanapkę na wynos, ponieważ nic nie wypływa, jak i do wypieków.

Waniliowa nuta, miód zamiast cukru, zero substancji żelujących - czysta natura :)
Polecam!



Przepis:

- 4 kg truskawek ( do podziału na 2 patelnie)
- 2 cytryny
- 2 laski wanilii
- 500-600 g miodu - według smaku*

*Można użyć mniej miodu, a dosłodzić na przykład ksyliotem, erytrolem ( jest super) albo nawet stewią. 

Truskawki umyć i pozbyć się szypułek. 
Podzielić na 2 części i przełożyć na patelnię. 

Wydrążyć nasiona z wanilii, przełożyć do truskawek. Wydrążone laski także umieścić w truskawkach.
Gotować na średnim ogniu przez 1.5 godziny.Wyłączyć

Następnego dnia dodać miód i sok z cytryny- według smaku, ja użyłam w po 300 g miodu na 2 kg truskawek + trochę stewii. Gotować przez kolejne 1.5 godziny. Wystudzić. 

Trzeciego dnia gotować przez kolejne 1.5 godziny. 

Konfitura/Powidła powinny być już gęste, kremowe i mieć "mazistą" konsystencję. Jeśli jeszcze takie nie są, należy gotować je chwilę dłużej. 

Ciepłe powidła nakładać do słoiczków.
Słoiki włożyć do garnka, zalać wodą. Od momentu wrzenia wody gotować przez 30 minut.
Odstawić do wystudzenia. 

Pysznie i naturalnie!














2 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie, trochę jak śliwkowe, tylko jaśniejsze. I ten miód, super. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładni tak - dzięki temu długiemu smażeniu :) Konsystencja jest naprawdę ciekawa, a smak jakby bogatszy :)

      Usuń