wtorek, 14 lipca 2015

Drożdżówki z budyniem i truskawkami.




W sezonie owocowym drożdżowe wypieki robię zdecydowanie częściej. Owoce są pełne smaku i słońca, a ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Tym razem drożdżówki z budyniem waniliowym i truskawkami.

Często w wypiekach truskawki tracą kolor i puszczają za dużo wody. Dlatego przed nałożeniem truskawki podsmażyłam, dzięki czemu zachowały bardziej intensywny kolor, a podczas pieczenia nie puszczały soku.

Polecam serdecznie! Wyszły bardzo mięciutkie i aromatyczne - raz, dwa i już zostały same okruchy :)



Przepis:

- 500 g mąki
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2/3 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- 80 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli

- 400 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru zwykłego

- 450 g truskawek
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Zalać 1/3 szklanki letniego mleka i wsypać 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić na 10-15 minut, aż rozczyn zacznie pracować. 

Masło rozpuścić i ostudzić.

Mąkę przesiać. Dosypać sól i cukier. Wbić jajko, żółtko oraz dolać resztę mleka i jogurt naturalny. Wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić w miarę elastyczne ciasto. Następnie wlać roztopione masło i wyrabiać dalej. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia. 
Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. 


Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 400 ml. Posłodzić. Przykryć folią spożywczą. Odstawić do wystudzenia. 

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki- jeśli są duże, mniejsze zostawić w całości. Przełożyć na patelnię i podsmażyć. Gdy puszczą sok, należy nadmiar odlać zostawiając tylko trochę na dnie. Skrobię rozpuścić w odrobinie odlanego soku i wlać do truskawek. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia. 

Ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować budyniem i wyłożyć truskawki. Zawinąć w roladę i pokroić. 

Przełożyć na formę z papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. 

Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż drożdżówki będą złociste. 
















2 komentarze: