sobota, 27 czerwca 2015

Wegański deser- waniliowy ryż na mleku :)






Owoce, owoce i jeszcze raz owoce,
Wanilia też jest niczego sobie,
A ryż na mleku chyba zawsze się sprawdza,
No i po wegańsku, bo na mleku sojowym :)


Przepis:

- 40 g ryżu
- 150 ml mleka sojowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego
- słodzidło
- 1 łyżeczka kakao naturalnego + 1 łyżeczka erytrolu/ksylitolu = wymieszać
- owoce: truskawki, nektarynka, czereśnie

Do ryżu wlać wodę i 125 ml mleka. Dodać ulubione słodzidło- u mnie stewia w płynie.

Gotować przez 20-25 minut, aż masa zgęstnieje. Nie może być za gęsta, ponieważ będzie jeszcze zagęszczona budyniem, który doda waniliowego aromatu.

W pozostałym mleku rozpuścić budyń- dolać do ryżu i chwilę zagotować. Gęstość możecie redukować dodając trochę więcej wody/mleka albo gotując chwilę dłużej.

Przełożyć do miski. Posypać kakao z erytrolem/ksylitolem.

Na wierzch owoce.

Na zdjęciu widoczna 1/3 porcji ;)
Gdybym dała wszystkie owoce, to zakryłabym ryż :D








4 komentarze:

  1. ja już po obiedzie, za niedługo czas na deser, a ta propozycja wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam :) Piękna pogoda i pyszny deser = idealne połączenie!

      Usuń
  2. ostatnio coraz częściej przygotowuje ryż na słodko (coś, co kiedyś nie miesciło mi się w głowie ;) )
    pyszny pomysł na deser

    OdpowiedzUsuń