poniedziałek, 8 czerwca 2015

Torcik czekoladowo-kokosowy - wersja dietetyczna



Tak, idę trochę za modą i testuję swoją inwencją twórczą w zakresie dietetycznych dań i słodkości. Nie jest to wyłącznie kwestia kalorii, ale raczej wartości odżywczych....

W cieście nie znajdziecie nabiału, glutenu ani cukru, ale przy jajkach i dodatku tłuszczu zostałam ;)

Pomimo tych wykluczeń, torcik był przepyszny, trochę jak kokosowy sernik z kruchym czekoladowym ciastem - tylko, że bez sera ;)

Do tortu można użyć również sezonowych owoców, truskawki idealnie by się tu sprawdziły!


Kruche ciasto:
tortownica o średnicy 25 cm

- 60 g masła klarowanego ( można użyć innego tłuszczu)
- 40 g oleju rzepakowego
- 60 g daktyli
- 1 łyżeczka miodu
- 30 g zmielonych migdałów
- 100 g mąki jaglanej
- 100 g mąki ryżowej
- 30 g siemienia lnianego ( u mnie len złoty)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Daktyle zmielić na płynną masę z dodatkiem miodu. 
Każdą mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać daktyle i tłuszcze. Całość zagnieść. Podzielić ciasto w stosunku 2/3 i 1/2 i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na dnie formy. Podpiec przez 10 minut w 180 stopniach, następnie podpiec samą górę przez 5 minut - używając grzania górnego. 


Masa:

- 400 ml mleka kokosowego
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 120 g wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 25 g skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
- słodzidło: u mnie stewia i ksylitol

Wiórki kokosowe delikatnie podprażyć. 
Mleko kokosowe zagotować z wybranym rodzajem słodzika. W szklance mleka wymieszać budyń, skrobię i jajka. Całość zmiksować. Wlać do gotującego się mleka kokosowego. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty - tylko chwila jest potrzebna, bo krem i tak będzie pieczony. 
Dodać wiórki kokosowe i zamieszać. 

Na podpieczony spód wylać masę. Na wierzch zetrzeć/ poskubać pozostałe ciasto. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45-50 minut. 

Odstawić do wystudzenia na całą noc. Najlepiej podawać delikatnie schłodzone. 

















5 komentarzy:

  1. Mmm wygląda kusząco ;> I ciekawe składniki, nigdy jeszcze nie robiłam sernika z mlekiem kokosowym, muszę spróbować ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka może być kaloryczność tego cudownego torciku skoro dietetyczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety kalorii nie policzyłam....skupiłam się bardziej na wartościach odżywczych i ucięciu tylu kalorii ile się da przy zachowaniu smaku :) Wersja dietetyczna, ponieważ bez cukru, białej mąki i z mniejszą ilością tłuszczu... przy czym jeśli chcesz jeszcze bardziej odchudzić wypiek to zachęcam użyć zwykłego mleka zamiast kokosowego i dodać na przykład aromatu - kokos sam w sobie nie jest niskokaloryczny, dlatego wypieki z kokosem same w sobie maja więcej kalorii, za to ta wersja jest zdecydowanie lżejsza, a torcik jest przy tym bardzo smaczny :) :)

      Usuń
  3. Testowałam przepis. Tort bardzo �� Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń