niedziela, 14 czerwca 2015

Sernik laskowy z brzoskwiniami





Już pojawiają się świeże brzoskwinie i nektarynki. Sernik za to jest idealną propozycją na ciepłe dni, nawet ten pieczony, bo i tak najlepiej smakuje schłodzony :) 

Pyszny spód ciasteczkowo-orzechowy oraz wierzchnia laskowa warstwa. Orzech świetnie dopełnia całość, a brzoskwinie dodają świeżości! Koniecznie do upieczenia w letnim sezonie :)


Spód:
forma 33x23

- 350 g ciastek zbożowych
- 100 g orzechów laskowych (podprażonych i zmielonych na mączkę)
- 140 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka jogurtu

Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Masa sernikowa:

- 900 g twarogu półtłustego
- 600 g serka kanapkowego naturalnego
- 200 ml kremówki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 8 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

+ brzoskwinie

Kremówkę delikatnie ubić. 
Jajka zmiksować z cukrem i ekstraktem. Dodać twaróg i ser kanapkowy. Następnie budyń i kaszkę. Na koniec delikatnie wmieszać kremówkę. 

Masa orzechowa:

- 250 g masy sernikowej ( odmierzyć i odstawić)
- 100 g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
- 50 g orzechów posiekanych
- 70 g daktyli
- 1/2 szklanka mleka
- 1 łyżka proszku budyniowego
- 1 jajko

Daktyle zalać 100 ml wody i gotować, aż zmiękną. Odsączyć z nadmiaru wody. Zmiksować na gładką masę z orzechami i masą sernikową. 
Proszek budyniowy wymieszać w mleku. Dodać do masy sernikowej razem z jajkiem i posiekanymi orzechami.

Pieczenie:

Na spód wyłożyć pokrojone brzoskwinie - u mnie w postaci kostki na całym spodzie. 
Wylać masę sernikową. 
Formę włożyć do dużego naczynia wypełnione wodą i piec w 170 stopniach przez 1 godzinę.

Wyciągnąć serniki wyłożyć na to masę orzechową. Piec normalnie bez kąpieli wodnej góra-dół przez ok. 15 minut, aż wierzch będzie ścięty i przypominał "skorupkę". 

Sernik odstawić do ostudzenia, a następnie polukrować. 


ENGLISH VERSION


Crust:
-350 g digestive/oats cookies
-100 g hazelnuts
-140 g butter
-1 tablespoon honey
-1 tablespoon yogurt

Process the biscuits and hazelnuts until they are like a flour. Add melt butter and rest of ingredients. Place this base into the rectangular cake tin of 33x22 centimeters.

Cheese filling:
-900 grams curd cheese ( 8-12% fat)
-600 grams cream cheese
-200 ml whipping cream
-1 package ( 40 g) of vanilla pudding powder/flour
-3 tablespoons semolina
-1 ½ cup sugar
-8 eggs
-1 teaspoon vanilla extract.

Beat whipping cream carefully until it’s whipped and fluffy.
All eggs beat with sugar and vanilla extract until it’s smooth and has a bright yellow color. Add cream cheese and curd cheese. Mix everything with a blender. When the filling gets a smooth consistency, add the pudding powder and semolina. Then, place the whipped cream into cheese filling. Mix it slowly and softly.

Hazelnut topping:

-250 g cheese base
-100 g hazelnut flour
-50 g chopped hazelnuts
-70 g dates
 -½ cup milk
-1 tablespoon vanilla pudding powder (blancmange)
-1 egg

Put dates to a pot and pour boiling water in and boil until they get soft. Drain dates from rest of the water. Add them to cheese base with hazelnut flour. Put the pudding powder to milk and mix. Then put it to cheese filling, add the egg together with chopped hazelnuts. Mix everything.

Baking:
 - Crust
- Peaches (2 cans)
- Cheese filling
- Hazelnut topping/base

Put cut peaches on the crust base. Pour the cheese filling to the cake mould. Put the cake mould to a big bowl or pot half filled with water and then put it to the oven warmed up to 170C for 1 hour. When it’s done spread the hazelnut topping on the cake. Put it again to the oven (without water) but only for 15 minutes until the top will look crispy. Take the cheesecake out of the oven and let it cool down for a while.
Feel free to decorate this delicious cake with icing or sugar frosting.
Enjoy ;)


The recipe is part of  bab.la’s International Recipe Advent Calendar.

Smacznego/ Bon appetit :)


















bab.la Advent Calendar 2016

2 komentarze: