czwartek, 25 czerwca 2015

Crumble z jabłkiem i cukrem daktylowym.





Moja dzisiejsza propozycja deserowa ma dietetyczny charakter i do tego prezentuje debiutowe użycie nowego składnika.... cukru daktylowego. Na przepis trafiłam na stronie Ammniam i postanowiłam wypróbować. 

Taki cukier jest świetną alternatywą dla cukru zwykłego. Sprawdza się do ciastek, jako posypka, do kruszonki, czy innych ciast.

Ja użyłam go do zrobienia zdrowego crumble z jabłkami. Może i nie sezon na te owoce, ale ja jabłko zjadam codziennie ;) Można użyć każdego owoca, na które macie ochotę - tutaj i tak króluje kruszonka :D




Przepis:

Cukier daktylowy robi się wyłącznie z daktyli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ułożyć na blasze daktyle. Piec przez 1.5-2 godziny, aż będą such. wystudzone zmielić w blenderze. Takie upieczone daktyle są też świetną przekąską - chrupią i mają wzmocniony karmelowy posmak. Ja część zostawiłam w takiej postaci i zniknęły szybko :):)

Przepis na cukier stąd: Amniam

- 1 duże jabłko
- 1 łyżka cukru daktylowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżeczki cynamonu

-2 łyżki mąki owsianej
-1 łyżka mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki cukru daktylowego - wg poczucia "słodkości" ;)

Jabłko pokroiłam w kostkę i wymieszałam z cukrem, jogurtem oraz cynamonem.
Pozostałe składniki połączyłam ze sobą i zagniotłam ciasto na wzór kruszonki.
Owoc do naczynia żaroodpornego, na to kruszonka i do pieca nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, aż kruszonka się zrumieni.

To wszystko! 
Zdrowo i smacznie, a do tego bardziej sycąco - potrawy na ciepło sycą na dłużej :) :)









2 komentarze: