środa, 27 maja 2015

Scones pełnoziarniste - słodka przekąska bez cukru :)






Pyszne, miękkie w środku, słodkie mimo braku cukru, delikatnie maślane, z jogurtową i cytrynową nutą. 

Scones zrobiłam w postaci bułek idealnych na deser z dodatkiem sera, budyniu, owoców, kakao czy nawet lodów.

Do tego są one pełnowartościowe, pożywne i zdecydowanie mniej kaloryczne. Idealne również jako przekąska do szkoły dla dzieciaków...

Polecam gorąco, tym bardziej, że są proste i szybkie w przygotowaniu :):)



Scones:
9 sporych sztuk

inspiracja:   Tutaj  i  Tu


- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 50 g masła
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki ksylitolu ( można użyć np. stewii)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka skórki z cytryny


Każdy rodzaj mąki przesiać. Dodać proszek do pieczenia, cukier i miód. Następnie wkroić zimne masło i całość chwilę zmiksować. Następnie dodać jogurt, mleko i skórkę z cytryny. Wymieszać. Ciasto powinno się lekko kleić, ale mieć zwartą konsystencję. Jeśli jest zbyt twarde wystarczy dodać tzw. chlust mleka albo trochę jogurtu :)

Nakładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - najlepiej używać łyżki zwilżonej wodą, a następnie formować kształt i wygładzać wierzch. Można też to robić ręcznie, ale wtedy też delikatnie zwilżyć dłoń albo podsypywać ciasto mąką - u mnie właśnie ten sposób. 

Bułki piekłam w 180 stopniach przez ok. 25 minut. 


Podałam z owocami i lodami jogurtowymi - wyszedł pyszny i zdrowy deser :)
Polecam gorąco!







2 komentarze: