piątek, 15 maja 2015

Makaron z sosem kalafiorowym i wędzonym serem.





Proponuję pyszny obiad dla osób dbających o linię. Posiłek bazuje na warzywach i nabiale. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D - dlatego tak dobrze sycą, dodają energii i pomagają w regeneracji.

Na talerzu mamy makaron jęczmienny, leki sos na bazie kalafiora, pieczony czosnek i przepyszne dodatki uzupełniające całość. 

Posiłek jest bardzo smaczny, a kalafior mało wyczuwalny, raczej stanowi bazę pod użyte smaki - aromatycznie, ale też z nutką pieczonych warzyw, wędzenia i ostrości. Delikatności za to dodaje jogurt  :)

Zapraszam po przepis!



Makaron z sosem kalafiorowym i pieczonym czosnkiem
( porcja 2 osoby)

- 120 g makaronu jęczmiennego
- 600 g kalafiora
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- 80 g sera białego wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- 100 g papryki
- 1 średnia cebula czerwona
- 100 g pieczarek
- oliwki do smaku
- koperek, papryka wędzona, papryka ostra, gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek/ masła klarowanego


Paprykę pokroić w większą kostkę. Wyłożyć do formy, obok umieścić ząbki czosnku - bez obierania. Upiec w piekarniku 180 stopniach, aż papryka będzie w niektórych miejscach czarna, a czosnek miękki - czosnek będzie gotowy wcześniej. 

Na oliwie/ maśle zeszklić cebulę i pieczarki - całość lekko zrumienić. 

Kalafior ugotować prawie do miękkości - al dente. Lekko przestudzić. 

Zblendować na gładką masę z jogurtem, czosnkiem i serem wędzonym. Przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż sos będzie ciepły. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową 

Makaron ugotować al dente. 
Nałożyć sos kalafiorowy, na wierzch cebulę z pieczarkami, paprykę i oliwki. Całość posypać koperkiem i papryką wędzoną oraz troszkę ostrą. 

Gotowe!






















1 komentarz:

  1. Bardzo lubię jęczmień i produkty z niego, w sumie rzadko stosowane. Tym bardziej, super!

    OdpowiedzUsuń