poniedziałek, 4 maja 2015

Ciasto podwójnie maślane z owocami i cytrynową nutą:)






Wiosna za oknem i od razu większy apetyt na życie, jak i jedzenie ;)

W weekend majowy gościł u mnie placek na maślance z użyciem masła zamiast oleju, czyli podwójna maślana nuta. Smak zdecydowanie lepszy, a ciasto jeszcze bardziej wilgotne :)
Do tego jabłka, trochę jasnych śliwek i oczywiście kruszonka.
Całość robi się w 15 minut, później kwestia pieczenia i ciasto gotowe!

Na blogu znajdziecie też wersję Placka na maślance z wiśniami  - równie pyszne i jeszcze szybsze :D



Przepis:

- 4 jajka
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki - temp. pokojowa
- 125 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g owoców

+ kruszonka:  1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru - warto użyć waniliowego, 80 g masła 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. 
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą i białą masę - za pomocą miksera. 
Dolać maślankę i przesiać bezpośrednio mąkę - wymieszać krótko na najniższych obrotach. Mogą być delikatne grudki. 
Na koniec wlać masło - mieszać za pomocą trzepaczki do połączenia składników - niezbyt długo. Ciasto ma być gładkie, bez grudek, ale nie wymaga długiego mieszania - uwaga, będzie gęste!

Składniki na kruszonkę zagnieść. 

Ciasto wylać do dużej formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć pokrojone owoce. Na wierzch wysypać kruszonkę. 

Placek należy piec w 175 stopniach przez 50-55 minut. Patyczek po wbiciu do ciasta powinien być suchy. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto na 15 minut. Później wyciągnąć. 


Smacznego! :)













1 komentarz: