wtorek, 26 maja 2015

Ciasto "Leśne baletki"






Ciasto to jest moją wariacją. Taka nazwa dlatego,że w środku znajdują się biszkopty połączone dżemem o smaku owoców leśnych przypominające wyglądem ciastka baletki. 

Ciasto składa się z kruchego czekoladowego spodu i wierzchu oblanego najpierw polewą czekoladową, a następnie galaretką leśną. W środku znajdują się wspomniane biszkopty i przepyszny krem sernikowo-budyniowy.

Kombinacja smaków bardzo udana, a do tego mniej pracy niż przy tradycyjnym przekładańcu :)


Ciasto kruche
forma ok. 35x22

- 450 g mąki pszennej

- 2 małe jajka + 1 żółtko
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
- szczypta soli

Mąkę przesiać. Dodać sól, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Następnie wkroić zimne masło i całość chwilę zmiksować. Wbić jajka i żółtko, dodać śmietanę. Całość zmiksować,  a następnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części w stosunku 2/3 i 1/3. Owinąć folię. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Można również zostawić na noc. 


Większą część rozwałkować i wyłożyć spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Podpiec przez 15 minut w 180 stopniach.


Krem:

- 1 litr mleka

- 4 małe jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe
- 60 g mąki pszennej
- 250 g serka kremowego naturalnego
- 50 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego

750 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem. Jajka wymieszać z mąką pszenną i budyniami. Wlać 250 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje wlać powoli do masy jajecznej i cały czas ubijać. Następnie przelać z powrotem do garnka i gotować na małym ogniu. Gdy masa lekko zgęstnieje dodać masło i serek. Całość dobrze wymieszać. Czas całkowitego gotowania powinien trwać ok. 8-10 minut. 



Przekładanie i pieczenie:

- 2 galaretki owoce leśne

- 750 ml wody

- 1 tabliczka czekolady mlecznej + 1 łyżeczka masła + 3 łyżki mleka


- 1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych

- 2 paczki okrągłych biszkoptów

2 biszkopty skleić ze sobą za pomocą dżemu. Nie przyduszać zbyt mocno, ponieważ dżem wycieknie. Układać złączone biszkopty na podpieczonym spodzie. Następnie wylać na to krem. Zetrzeć/ Poskubać na wierzch resztę kruchego kakaowego ciasta.


Placek należy piec w 180 stopniach przez 45 minut. Ja po 35 minutach zmieniłam na pieczenie górne -  mój piekarnik za bardzo grzeje od spodu, jeśli Wasz też ma dużą moc to polecam także zmienić na samą górną grzałkę. 


W tym czasie zrobić galaretkę i odstawić do ostudzenia. 

Czekoladę rozpuścić z mlekiem i masłem. Wylać na upieczony placek. 
Następnie zimną galaretkę - może być już nawet lekko tężejąca, sprawiająca opór przy mieszaniu. 

Całość odstawić na całą noc w chłodne miejsce. 



Ciacho gotowe. 

Życzę smacznego! :):)











1 komentarz: