wtorek, 28 kwietnia 2015

Pierożki filo z warzywami :)







Ciasto filo ma zbliżoną strukturę do ciasta francuskiego, ale przy tym ma zdecydowanie mniej kalorii. Składniki potrzebne do jego przygotowania to woda, mąka, oliwa i czasem ocet. 

Przy czym problem pojawia się przy wałkowaniu, ponieważ ciasto jest cienkie niczym listek stąd większość osób kupuje gotowe arkusze, które są naprawdę dobre :)
Życie trzeba sobie ułatwiać :D

U mnie ciasto filo w postaci pierożków przygotowanych do zupy. W środku warzywny farsz z mocnym cebulowym akcentem. Pieczone, nie smażone. Po wyciągnięciu z piekarnika długo utrzymują ciepło, więc nadają się też na przyjęcia albo jako przekąska. 



Przepis: 

- 4 płaty ciasta filo
- rozpuszczone masło do posmarowania


- 1 duża cebula czerwona
- 1 duża cebula biała
- 150 g cukinii 
- 150 g pieczarek
- 2-3 łyżki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka pestek słonecznika
- oliwa z oliwek/ masło klarowane
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, bazylia


Warzywa pokroić w drobną kostkę. 

Na maśle zeszklić najpierw obie cebule - posolić odrobinę. 
Dodać cukinię i poddusić. 
Następnie pieczarki. 
Pestki słonecznika podprażyć na patelni. 
Do warzyw dodać kukurydzę, koncentrat, śmietanę i przyprawy. 

Każdy arkusz ciasta ułożyć na wilgotnej ścierce. Pokroić na paski o szerokości ok. 10 cm - z jednego arkusza wyszły mi 4 paski, więc w sumie 16 pierożków. Kroiłam wzdłuż krótszego boku.
Płat posmarować rozpuszczonym masłem, Ułożyć farsz na końcu ciasta. 
Zawinąć chwytając prawy dolny róg i przenosząc go na ukos - powstanie trójkącik. Wykonywać ten ruch, aż do końca ciasta. 






Gotowe pierożki posmarować dodatkowo masłem i żółtkiem z mlekiem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 25-30 minut - do zrumienienia. 

Smacznego :)











3 komentarze: