czwartek, 16 kwietnia 2015

Maślana babka z czekoladą - pyszna i szybka!




Dziś przepis na babkę - parzoną o cudownym maślanym smaku.  Jest przepyszna i do tego szybka. Pięknie wyrasta, posiada cytrynowy aromat przełamany słodyczą czekolady.  Bez ucierania gałką, wystarczy zmiksować i wstawić do piekarnika. Raz , dwa i gotowe :)



Przepis:
 
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- sok z 1 cytryny
- 200 g masła - rozpuszczonego i gorącego.
- 2 łyżki śmietany gęstej - temp. pokojowa
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej*
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g czekolady posiekanej na małe kawałki


Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną (i ewentualnie budyniem) , proszkiem do pieczenia oraz solą. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać sok z cytryny i śmietanę. Następnie przesypać mąkę i wymieszać do połączenia składników - nie miksować za długo. 

Masło rozpuścić i wlać GORĄCE do masy - wymieszać. Na koniec wrzucić czekoladę. 

Ciasto przelać do podłużnej formy - tak zwanej keksówki. 

Należy piec w w 180 stopniach przez ok. 50 minut - do suchego patyczka. 
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i zostawić babkę na kilka minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika. Po 10 minutach wyciągnąć z formy.

Ciepłą babkę polukrować. 

Można się zajadać od razu
Smacznego :)


* Można użyć mieszanki mąki ziemniaczanej z 1 opakowaniem budyniu waniliowego.











1 komentarz: