wtorek, 21 kwietnia 2015

Chleb 100% żytni na zakwasie






Mąka, kwas, zakwas, chleb...
Cudo kilku-składnikowe
Nocne wyrastanie i poranne pieczenie
Smak nadany z serca
Zdrowie z każdym kęsem
Prawdziwy bez udawania
Cały z żyta, wzbogacony lnem
Naturalność nad wszystko, czyli...
...czas na chlebowe pichcenie
:)



Chleb żytni na zakwasie:

- 250 g zakwasu żytniego
- 300 g mąki żytniej razowej
- 350 g mąki żytniej typ 720
- 650 ml wody
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki otrębów żytnich

Mąkę przesiać. Dodać otręby, sól i wlać wodę. Następnie Dodać zakwas i całość dobrze wymieszać. Na koniec wrzucić siemię lniane. Ciasto powinno być gęste, ale klejące. 

Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą albo mąką. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 8-12 godzin - czas wyrastania zależy od dojrzałości zakwasu. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. 

Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec dalej przez 45-50 minut. W przypadku gdy wierzch będzie już wystarczająco rumiany, a czas pieczenia jeszcze nie upłynął, to wystarczy przykryć wierzch folią aluminiową. 

Upieczony chleb powinien po stuknięciu wydać głuchy dźwięk. Wierzch należy posmarować delikatnie wodą wymieszaną z łyżeczką oliwy z oliwek. 

Chleb wyciągnąć z formy od razu. 
Kroić po wystudzeniu. Ciepły chleb jest bardzo mokry i krojenie może sprawiać problemy. 


Polecam taki rodzaj chleba miłośnikom sycącego, nafaszerowanego zdrowiem pieczywa :)
Smacznego!













1 komentarz:

  1. Na zakwasie najlepszy zdecydowanie:) Pięknie Ci wyrósł:)

    OdpowiedzUsuń