poniedziałek, 2 marca 2015

Wrap z omleta - fit kolacja.







Kolacja powinna opierać się na białkach, warzywach i tłuszczowym składniku. Należy z reguły unikać węglowodanów, dlatego kreatywność kulinarna musi działać ze zdwojoną siłą. Bo ma być smacznie, bez poczucia jedzenia z obowiązku, lecz wręcz przeciwnie - z apetytem :)

Mimo iż najbardziej lubię śniadania, na kolację też idę z uśmiechem, bo zawsze staram się przyrządzić ją według moich smaków, ale z pewnymi zasadami... Naleśnik na kolację też może być, ale raczej nie ten tradycyjny...

Dlatego powstał naleśnik/ wrap omletowy z jajek usmażony na odrobinie masła klarowanego ze smacznym warzywnym nadzieniem ;)



Omlet: 1 osoba
całość ma ok. 350 kcal

- 2 jajka
- 1 łyżka otrębów pszennych ( płaska)*
- sól, pieprz
- trochę masła klarowanego


* można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym - wtedy 1 łyżeczka.

Jajka wymieszać, dodać otręby i przyprawy.
Tłuszcz rozpuścić na patelni nieprzywierającej. Wylać masę i smażyć na małym ogniu. 
Gdy boki się zetną, to należy lekko podważyć omlet i pochylić patelnię, tak aby nieścięty wierzch spłynął pod spód. Podsmażyć , odwrócić delikatnie na drugą stronę i zrumienić. 


Farsz: 

- 1/2 łyżeczki masła klarowanego
- 1 mała cebula ( polecam czerwoną)
- 4 pieczarki
- kawałek cukinii
- 2 garści świeżego szpinaku
- 100 g fasolki szparagowej
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, lubczyk, koperek

+ pomidor w kostce, papryka konserwowa


Cebulę podsmażyć. Dodać pieczarki, cukinię i szpinak. Doprawić całość. Fasolkę przekroić na pół. Wymieszać delikatnie z farszem. Doprawić i dodać jogurt naturalny. 

Farsz wyłożyć na omlet. Zawinąć. Na wierzchu ułożyć pomidory i paprykę. U mnie jeszcze trochę szpinaku z farszu. 









1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie, podobają mi się składniki farszu, dla mnie byłby to pyszny obiad, bo na kolację akurat wolę węglowodany :)

    OdpowiedzUsuń