wtorek, 3 marca 2015

Sernik krakowski - najlepszy :)







Cudowny sernik, jeden z lepszych... przypomina czasy dzieciństwa i serniki pieczone przez mamy i babcie. Tradycyjny smak, a urzeka swoją prostotą. Masa serowa jest wilgotna i dość ciężka , co charakterystyczne dla polskich serników. 

Lukier dopełnia całość, a kruchy spód z kratką na wierzchu nadają nową strukturę.

U mnie w domu sprawdza się idealnie i schodzi baaardzo szybko!
Przepis pochodzi z domowych zapisków :)



Ciasto:
forma ok. 33x25 cm

- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru 
- 125 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli

Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło pokrojone na małe kawałki i zmiksować chwilę. Wbić jajko i dodać szczyptę soli. Całość zagnieść albo zmiksować do momentu, aż zacznie powstawać klejąca i zwarta kula. Wtedy wyłączyć mikser i za pomocą dłoni uformować ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3. Zawinąć i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Masa serowa:

- 1.2 kg twarogu półtłustego/tłustego
- 8 jajek
- 250 g cukru pudru + 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej - użyłam 1 opakowania budyniu waniliowego
- 100 ml kremówki
- 100 g rodzynek ( u mnie bez )

Białka oddzielić od żółtek. 
Ser zmielić. Żółtka zmiksować z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodać do sera i wymieszać do połączenia składników. 
Masło rozpuścić i ostudzić.
Mąkę ziemniaczaną/ budyń rozpuścić w 100 ml kremówki.
Do masy serowej dodać rozpuszczone masło i budyń.
Białka ubić na sztywno, partiami dodawać pozostały cukier puder. 
Połączyć delikatnie i szybko z masą serową. Nie należy mieszać za długo, aby nie napowietrzać za bardzo masy. 

Pieczenie:

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę z papierem do pieczenia. Spód podpiec przez 10 minut w 180 stopniach. Wylać masę serową. 
Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paski. Ułożyć na masie serowej i posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
Sernik należy piec w 170 stopniach przez 1 godzinę. 
Jeśli wierzch jest mało rumiany, wystarczy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut w górnym grzaniem, aby przypiec warstwę wierzchnią. 
Przestudzony sernik polać lukrem.


Smacznego :):)















-

6 komentarzy:

  1. Jak ładnie wygląda, musi być pyszny! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi się zachciało zjeść sernik. Śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda, wręcz idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Pięknie Ci wyszedł ;-)

    OdpowiedzUsuń